Май ще си умра с тази идея - за програмата

...
Май ще си умра с тази идея - за програмата
Коментари Харесай

Да поговорим за секс

" Май ще си умра с тази концепция - за програмата за полово образование в България ", споделя не без мъка сексологът Златко Илиев, който има 40 години стаж и е автор на няколко книги. Една от тях е " Сексологичен буквар ", който изяснява нещата по сходство на " Рибния буквар "  на доктор Петър Берон. Книгата е изчерпана, само че диалозите по въпроса не престават да са нежелани и неуместни.

Дъждовни води: Плашат ли се хората от половото образование, не желаят ли децата им да са осведомени? Все пак именно незнанието е най-хубавата почва за оформяне на подправени и неправилни отзиви.

Д-р Златко Илиев:Отношението към секса би трябвало да е като към всяка естествена физиологична функционалност - той е физиология, не е спорт. Но заради неналичието на полово образование половите контакти доста постоянно се надценяват, изключително при българските мъже. Ние мислим, че посредством половия контакт можем да се издигнем - в личните си очи или в очите на приятелите си, което звучи много в ушите на нациите, където има полово образование. То значи осведоменост за половото другарство и е изключително значимо за младежите. Липсата на полово образование на процедура лимитира човешкия светоглед - това са знания, свързани с биологията, с физиологията, с човешкото другарство и в случай че ги няма, понижава образованието като цяло. А в България даже лекари не са задоволително осведомени и не могат да отговорят на въпроси като да вземем за пример по кое време би трябвало да стартира половият живот, нездравословен ли е или не  онанизмът или от кое място идва хомосексуалността.

Дъждовни води: Сигурно Ви е омръзнало да повтаряте какви са причините в интерес на половото образование. Но дано да ги чуем още един път. И обяснете за какво те остават неразбрани.

Д-р Златко Илиев: Сексуалното образование би трябвало да стартира в ранна детска възраст, още преди детето да е в пубертета - по-добре една година по-рано, в сравнение с час по-късно. Когато някой е узрял за един въпрос, е узрял и за неговия отговор - например в случай че едно тригодишно дете пита по какъв начин се е родило. Ако го излъжат, то няма да попита в никакъв случай повече, а родителят незабавно ще изгуби престижа си като източник на информация по тези въпроси.

Принципно - според подредба на Юнеско - страните се разделят на четири групи, що се отнася до половото образование: в първата то е наложително и се прави по единна програма; във втората - има единна стратегия, само че не е задължително; третата - в която бяхме, само че отиваме към четвърта - е групата на така наречен " благожелателно безмълвие ", т.е. в случай че някой реши да прави нещо в тази посока, не му се пречи, само че не му се и оказва помощ. Четвъртата група страни са тези, в които половото образование е неразрешено - най-често това са ислямските страни. А ние бавно отиваме към тази група сега. За страдание, след отхвърли ни да ратифицираме Истанбулската спогодба, концепцията за половото образование май няма да се осъществя и в учебните заведения няма да бъде въведена единна стратегия за осведоменост в тази област.

Младите хора в България и до ден-днешен нямат точна информация по тези въпроси, въпреки да разполагат с интернет. А на политическо равнище липсва воля за въвеждането на сходна стратегия. Ние мислим, че това са прекомерно съкровени неща, които не би трябвало да се разискват, че човек би трябвало самичък да стига до тях и оттова пораждат куп проблеми. Например - доказано е, че в случай че няма полово образование, абортите са повече; изнасилванията са повече (защото неналичието на полово образование води до надценяване на половия контакт); съществуването на полови несъвместимости по-често е причина за бракоразвод. Куп неща, които в страните, където има единна стратегия, не съществуват.

Дъждовни води: Когато Петър Берон написа своя " Рибен буквар ", го прави поради неналичието на светско обучение в българските учебни заведения и остава в историята. Как стоят нещата с Вашия " Сексологичен буквар "?

Д-р Златко Илиев: Книгата е предопределена за младежи, родители и учители - предлага информация от А до Я. Тя се одобри доста добре, наложи се допечатка на главния тираж - хората я купуваха и харесваха, имаше единствено позитивни мнения. Но за жалост си остана единствено книга - не се стигна до катализация на процеса за единна стратегия, а следим дори противоположната наклонност - да отидем в четвъртата група страни, в които половото образование е неразрешено.

Дъждовни води: С какви странни случаи сте се сблъсквали, когато става дума за децата и " неразрешената "  тема? И не са ли въпреки всичко родителите тези, в чиито ръце е поверена материята?

Д-р Златко Илиев: Сексуалното образование се получава главно в два института - фамилията и учебното заведение, а в България и фамилията, и учебното заведение най-често мълчат по тази тематика. Или в случай че решат да дадат информация, тя е закъсняла. В учебното заведение часове по полово образование няма, а родителите също не са наясно. Знам да вземем за пример за момиче с майка учителка, което се обърнало към нея за съвет при първата си менструация. Тя обяснила, само че говорела насилствено за " тия женски работи ". Момичето оттова нататък не смеело да отвори дума и надали не изпитвало позор от физиологичното си развиване. И то в семейство на преподавател.

Сексологът доктор Златко Илиев: " Сексуалното образование би трябвало да стартира още преди пубертета " Снимка: Privat

Дъждовни води: Как си обяснявате това, че в България тематиката за секса се снабди и с отчетлива партийна багра? Каква съгласно Вас е повода тази тематика да се употребява за пропагандни цели?

Д-р Златко Илиев: Липсата на информация в последно време постоянно се употребява и за политически цели - особено от популистки партии, които желаят да основават страхове у гласоподавателите си. Единият от тях е, че в случай че под някаква форма се вкара полово образование, което те назовават " джендърско "  възпитание, това ще навреди на децата. Всичко това няма нищо общо с науката, с възпитанието, със обществените контакти, само че - това е политика, страховете се употребяват, с цел да се отхвърли да вземем за пример нещо друго като Истанбулската спогодба. С която за жалост освен опозиционните партии в България, само че и ръководещите не са доста наясно и не вършат нищо в тази посока - нямат политическата воля в България да се вкара полово образование. Неведнъж за 33-те години на прехода съм разговарял с политици по въпроса, всички приветстват концепцията, само че не вършат нищо. А и много постоянно се сменят.

Дъждовни води: Защо говоренето за половото образование или по-скоро против него стана толкоз настоящо? В Германия или във Англия това несъмнено не е най-важният въпрос в медиите и изобщо в диалозите сред хората.

Д-р Златко Илиев: В тези страни във връзка с хомофобията нещата стоят много по-различно - хомосексуалните хора не са отритнати и осмивани, не ги считат за рискови за подрастващите. Тези хора са към четири % и това не е малко, само че това не е вирус, както мислят някои българи, и не е заразно. По същата логичност някой може да каже, че хомосексуалността идва от космоса - един немец сигурно би се смял доста на сходно изказване.

***

Д-р Златко Илиев е приключил Медицинския университет в Пловдив, където по-късно става учител по физиология. Със сексология се занимава към този момент над 40 години, създател е на няколко книги, свързани със половото здраве и образование, като " Сексологичен буквар " и " Физиология на любовта ". 

***
Вижте и тези видеа от нашия списък:

***

Защо в японските учебни заведения не се приказва за секс

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

***

Постоянен полов тормоз: изповедта на една работеща жена в Индия

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР