Материалът е предоставен от Ивайло Атанасов, финансов експерт Има ли

...
Материалът е предоставен от Ивайло Атанасов, финансов експерт Има ли
Коментари Харесай

Как да намерим стойностните предложения сред бизнес магистратурите в България?

Материалът е възложен от Ивайло Атанасов, финансов специалист

Има ли качествени бизнес магистърски стратегии в България? Как да разпознаем качеството и да знаем по кое време попадаме на подправени курсове и преподаватели за равнището на висшето обучение в магистърска степен?

Курсове по нововъведения, пускане на бизнес, онлайн маркетинг, насърчаване на хрумвания и предприемачество са новата примамка за възникване на интерес от страна на кандидат-студентите във ВУЗ-овете през последните години.

Повод за сегашното мнение е резултатът от лавинообразно възходящия брой организации (обикновено финансирани по Европейски програми), които към този момент оферират образование и съвещания по пускане на бизнес, нововъведения, насърчаване на хрумвания за артикули и други сходни във ВУЗ-ове в границите на магистратури.

В България е признато курсовете във ВУЗ да се водят от хабилитирани лектори: професори, доценти, или преподаватели с най-малко докторска степен и научни изявления в региона на преподаваната дисциплинираност.

В положителните Западни висши учебни заведения е процедура да се канят съумели хора от бизнеса дружно с академично приети откриватели (т.е. с изявления в реномирани интернационалните научни списания) за преподаватели в настоящите бизнес магистърски стратегии.

За страдание в България нещата се изкривяват. В момента има финансиране от разнообразни Европейски стратегии за поощряване на предприемачеството и нововъведенията. За такива финансирания аплайват главно не толкоз сполучливи компании (всъщност сполучливият бизнес не се нуждае от грантове и субсидии), а организации, които оферират бързи образования и провеждат събития за разискване на хрумвания. Какви специалисти работят в тези организации? Предимно някогашни държавни чиновници, неуспели в бизнеса фрагменти или такива, чиято единствена експертиза за преподаване е от приключена бизнес магистратура или единствено от къс курс в чужбина. Повечето от тях не са се потвърдили в бизнеса и нямат интернационално приет научно-изследователски опит, какъвто е необходим за преподаване в областта на висшето обучение.

Постепенно никнещите като гъби мрежови организации стартират да продават своите курсове и уъркшопи и като курсове за магистърски стратегии в доста частни ВУЗ-ове (а към този момент и в някои държавни). От просветителна позиция предлаганите от тях събития и уъркшопи са на равнище сред 12-ти клас и първа година в бакалавърска степен по бизнес в добър ВУЗ в България. Подобно равнище на курсове за пускане на бизнес, нововъведения и генериране на хрумвания и други младежите могат да намерят и гратис онлайн, или за суми до 200лв. За съпоставяне – таксата за магистърска стратегия от два семестъра (където се оферират такова базово равнище курсове) може да доближи до към 3300 евро в частен ВУЗ или 2000 лева в държавен.

Прегледът на новите оферти за бизнес магистратури демонстрира, че курсове във висши образователни заведения се популяризират с преподаватели от въпросния тип организации, които нямат общо нито с качеството на преподаване във ВУЗ, нито с потвърден стаж и триумф в бизнес практиката.

Един от по-фрапантните образци, който блестящо илюстрира дискутираните нагоре проблеми е рекламираната от ВУЗФ нова магистърска стратегия по Иновационен разговор (едно от имената на програмата) взаимно с организацията Иновейшън стартър (http://innovationstarterbox.bg/events/magistratura-inovatsionen- dialog-biznes- publichni-politiki-sotsialni- inovatsii-2017- 2018/). Програмата може да се откри на уеб страницата на въпросната организация, която се занимава с образуване на събития за нововъведения. На уеб страницата на организацията участват като “клиенти” доста имена на огромни компании, само че при деликатен прочит се открива, че множеството от тези компании в действителност са клиенти на други мрежови сътрудници на Иновейшън стартър. Тези на пръв взор дребни обстоятелства и несъответствия повдигат въпроса за достоверността на изказванията и претенциите за експертиза от страна на рекламираните персони на уеб страницата на Иновейшън Стартър.

В допълнение, нашата инспекция откри, че от преподавателския екип на предлаганата въпросна взаимна магистратура с ВУЗФ единствено един от лекторите е доцент по корпоративни финанси (Станислав Димитров). Лекторът Ия Петкова-Гурбалова пък се популяризира като доцент, до момента в който инспекцията откри, че е единствено основен помощник в Софийския университет (http://innovationstarterbox.bg/persons/dots-iya-petkova-gurbalova/).



С този образец единствено илюстрираме казуса, без да нападаме политиката на ВУЗФ. Подобни практики съществуват в множеството частни висши образователни заведения, както и в някои от държавните.

Как да се ориентират кандидат-студентите и да изберат качество на образованието в България против високите такси за магистратури?

Според преподаватели по бизнес от УНСС е значимо да се съчетават потвърденият научен принос с потвърдения бизнес опит за всички дисциплини в областта на стопанското ръководство (бизнес администрация) и финансите. Ето и главните критерии за преподавателите във ВУЗ, за които да наблюдават и изискват бъдещите студенти:

- най-важно е преподавателите да имат изявления в реномирани интернационалните научни списания по тематиките, които преподават и те да са от последните години

- налага се преподавателят да има потвърден опит и триумф в бизнеса, обвързван с предметите, които преподава

- етично и правилно държание при провеждането на занятията и оценяването
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР