Математиката отдавна не е сред предпочитаните дисциплини за задължителния втори

...
Математиката отдавна не е сред предпочитаните дисциплини за задължителния втори
Коментари Харесай

Матурата по математика - непопулярна, но показателна

Математиката от дълго време не е измежду желаните дисциплини за наложителния втори зрелостен изпит при завършването на приблизително обучение. Тази година по публични данни тя беше определена от 2255 възпитаници, което е към шест пъти по-малко от предпочелите британски език. Преди нея по брой на явили се на втората матура са още биологията, географията и философията.

Въпреки това математиката продължава да се приема като значим аршин за равнището на подготовка в междинните учебни заведения, поради което " Дневник " показва резултатите от изпита по дисциплината през 2019 година Използвани са оповестените от Министерството на образованието резултати от зрелостните изпити през май за близо 1000 учебни заведения в цялата страна. Информацията е оповестена в поддържания от Държавната организация " Електронно ръководство " народен портал за отворени данни.

Стоте най-хубави междинни учебни заведения в България за 2019

Средният резултат по математика е 4.36 - малко по-висок от този на изпита по български език и литература, който тази година е 4.06 - най-ниският от началото на матурите през 2008 година
За разлика от първия наложителен изпит, който слага всички зрелостници в страната пред едно и също тестване, вторият им дава опция да изберат дисциплината, в която се усещат най-уверени, и по този начин сравнението в една дисциплинираност може да е сред 1000 възпитаници в цялата страна, а по друга - сред 10 хиляди.

В двете таблици долу учебните заведения са подредени съгласно разнообразни критерии. Първата демонстрира учебните заведения, където най-вече възпитаници са избрали дисциплината за втората матураq и резултатите им. Класирането не е по триумф, само че разрешава да се видят оценките там, където присъединяване е било най-масово.

Във втората таблица са подредени по триумф първите 20 учебни заведения в страната, в които на математика са се явили над 10 зрелостници (доколкото положителните резултати на по-малък брой възпитаници може да отдаде на персоналните им ползи и подготовка).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР