Математикът в Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов предвиди, че

...
Математикът в Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов предвиди, че
Коментари Харесай

Математикът в НОЩ: Отиваме към изхода на кризата

Математикът в Националния действен щаб проф. Николай Витанов планува, че България отива към изхода на пандемията.

" Имаме постоянни сюжети. Преди седмица постоянен беше сюжетът 50-80 (т.е. сред 50 и 80 инфектирани на ден), в този момент слязохме на 20-40, идващият ще е 0-20... Така че сме на второто ходило на стълбата изпод нагоре. След това отиваме на изхода, на който написа " завършек на здравната част за този сезон " - сподели Витанов пред bTV. - Има и още сюжети. Такъв е 100+, при който министър председателят сподели, че ще върне рестриктивните мерки. Има и по-тежки сюжети. А най-после има едно, на което какво пишеше?  " Яко ще измрете "

Професорът сподели, че още през март е оповестил, че рецесията ще продължи 2.5 до 3 месеца и си стои зад думите, тъй като " това значи средата или края на юни ".

Витанов разкри и вероятните сюжети оттук-нататък. Той напомни, че два пъти към този момент в света е имало епидемии от подобен вирус и двата пъти са затихвали. Но тогава е ставало въпрос за стотици хиляди инфектирани, а в този момент - за няколко милиона. 

" Вече зависи от държанието на вируса. 1/3 от вероятностите е в този момент вирусът да отшуми от самосебе си. Друга 1/3 е той да се прикрие в други страни където е зима - в Южна Америка, Аэрика. След това да се върне през есента и тогава има няколко разновидността. Защото, в случай че желае отново да се популяризира, той би трябвало да мутира. Най-вероятният вид, съгласно мен, е вирусът да се завърне наесен, само че в по-лека форма ".

Според проф. Витанов главният проблем през есента ще бъде поради чужденците, които чакаме да стартират да идват след разхлабването на ограниченията.

" Това е основният проблем - дългият пас. Ако има дълги пасове от чужбина... Видяхте какво стана, като се върнаха хората от Холандия и цели области пламнаха. Трябва да се внимава, тъй като съществува такава заплаха. Зависи и от това по какъв начин ще реагира системата ", заключи Витанов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР