Масово ни пробутват топено сирене вместо зрял български кашкавал. Продуктът

...
Масово ни пробутват топено сирене вместо зрял български кашкавал. Продуктът
Коментари Харесай

Внимание: Пробутват ни сирене вместо кашкавал

Масово ни пробутват топено сирене вместо зрял български кашкавал. Продуктът е доста по-евтин, продава се по магазините сред 7 и 10 лева и се познава по това, че е мек като пластилин. За това описаха пред „ Телеграф “ браншовици от млечния бранш.

Така нареченият кашкавал в действителност е полуфабрикат, прочут измежду мандрите като калиата. Той се вкарва с тирове на замразени „ тухли “ от Полша, Дания, Белгия на палета от по звук, звук и половина.

След това у нас се размразява и преопакова като кашкавал. Голямата машинация за потребителя е, че си фантазира, че употребява български кашкавал, който по класическата технология има и бактерията Лактобацилус булгарикус, зрее най-малко два месеца, за което време белтъчините се разграждат до степен елементарно да се усвояват от организма. А подправеният се прави с емулгатор и соли за топени сирена и изобщо не зрее. Това е повода да е като е пластилин. Това в действителност е по-евтин артикул от доста по-ниско качество, без типичните здравословни свойства на елитния зрял кашкавал.

Преработвателите, които фалшифицират кашкавала, в 90% от случаите не показват на етикета, че съдържа емулгаторни соли, а изписват, че е изработен от мляко и квас, разкри пред „ Телеграф “ Милкана Йорданова, ръководител на Национално съдружие „ Планинско мляко “. Тя добави, че с изключение на топеното сирене, което идва от заводи в Западна Европа, България се е напълнила с турски „ кашкавал “, който се прави отново по технологията на топените сирена. Затова мандрите в Турция разполагат с топилни, а не са оборудвани като нашите, изясни Йорданова. Нейни сътрудници обаче прецизираха, че турският “кашкавал “ се прави категорично от мляко, тъй като сухото в страната е неразрешено, само че това отново не го прави кашкавал.

Турският млечен артикул е с доста по-ниска себестойност, а една от аргументите е, че не зрее. Наводнил е пазара в Югоизточна България, а в това време тонове роден кашкавал стоят по складовете и притежателите на мандри се чудят какво да го вършат.  Коректните производители към рецептурите и потребителите безусловно са на ръба на банкрута, тъкмо както и фермерите, на които млякото се изкупува на ниски цени. Животновъди разясниха, че литър краве мляко се е сринало на 50 ст. в региона на Хасково. Масово стопаните пращат стадата си в кланиците, тъй като не могат да устоят на такава нелоялна конкуренция, изясни Милкана Йорданова.

Другата неистина с кашкавала, киселите, пресните млека и сирената е, че доста мандри умишлено заблуждават с марките си по отношение на произхода на продуктите, които оферират, оплакаха се пострадалите от млечния отрасъл. Много постоянно се продават сирена, кашкавали, кисели и пресни млека с име, което включва името Родопи. Истината е, че множеството от тези мандри работят в Северна България. Това е извънредно неточно, първо, тъй като се заблуждават клиентите, които си мислят, че си купуват планински артикули, и второ е нелоялна конкуренция към преработвателите и от Родопите, които заплащат минимум по 1 лев за литър мляко на локалните фермери, разяснява Милкана Йорданова.

Браншовите организации в млечния бранш обявиха пред „ Телеграф “, че ще упорстват да се забрани изрично на етикетите на продуктите, които се направени от калиата, да се изписва кашкавал. Същото условие имат и към така наречен турски кашкавал. Нека се продава като жълто сирене, топено сирене, само че е и като кашкавал, прецизираха те.

Палмовото масло излезе от мода, тъй като цените му се подвигнаха. На негово място се появи нова технология за правене на сирене, с трансглутаминаза. Химичният артикул се употребява за втвърдяване и на практика сиренето, което би трябвало да зрее най-малко 30 дни, „ става “ за няколко. Трансглутаминазата се употребява от производители, които вършат сирена с доста високо водно наличие. Тя даже не може да се открие при лабораторен разбор, тъй като не оставя следи.

Задава се нова още по-зловеща технология през Океана, в която от водата се прави мляко, споделиха от сектора. Засега към момента не се употребява у нас, тъй като е скъпа, само че скоро ще влезе в мандрите.

Българските преработватели упорстват на етикета да се изписва от какво мляко и къде са създадени продуктите, с цел да е лоялна конкуренцията и да са правилни към купувачите. В момента всеобщият клиент купува кисели, пресни млека, айряни, в които няма нищо българско с изключение на етикета. Заради ниската себестойност наши заводи, вместо да доставят от Европейски Съюз обезмаслено и съсредоточено мляко, напряко го опаковат в Полша, а към този момент и в Румъния, където излиза доста на ниска цена. В доста редки случаи със ситни букви може да се прочете, че продуктът е създаден в Полша. Така се нанася същински удар с изключение на на българската правилна преработвателна промишленост, най-много на животновъдите. Първо, тъй като или не се изкупува млякото им, или им се заплаща на унизителни цени.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР