Масово е уволнението, което засяга много или голям брой хора.

...
Масово е уволнението, което засяга много или голям брой хора.
Коментари Харесай

Правата ни при масови уволнения

Масово е уволнението, което визира доста или огромен брой хора. В Кодекса на труда в България е посочен съответният брой на прекратените трудови контракти, след прекосяването на който се одобряват уволненията за всеобщи.

Масово уволняване може да има само в предприятия, в които работят повече от 20 служащи или чиновници. В предприятия, в които са наети повече от 20 служащи или чиновници, само че не повече от 100, всеобщо уволняване ще е налице, в случай че се планува редуциране на минимум 10 служащи или чиновници.

Трябва ли да заплатя, в случай че не спазя предизвестието при овакантяване

В предприятията, в които са наети на работа сред 100 и 300 служащи и чиновници, всеобщо ще е уволнението, когато се планува редуциране на минимум 10 на 100 от всички наети лица. В предприятия, в които има наети повече от 300 служащи и чиновници, всеобщо е уволнението, когато се редуцират минимум 30 служащи или чиновници. Броят на наетите лица в предприятието се преценя съгласно списъчния състав на заетите в месеца, предшестващ всеобщото уволняване.
 istock istock
За да е налице всеобщо уволняване, е належащо прекратяването на трудовите контракти на служащите и чиновниците да е на едно или повече учредения, зависещи от преценката на работодателя и по аргументи, несвързани с съответния служащ или чиновник. Също по този начин е належащо прекратяването на трудовите правни отношения с служащите и чиновниците да се прави в относително къс интервал от време - в границите на 30 дни. Какви са правата и отговорностите на работещите и работодателят в тези обстановки, дава отговор Тодор Капитанов - основателят на Mywork.bg.
Когато работодателят има желание да предприеме всеобщи уволнения, той е задължен да стартира съвещания с представителите на синдикалните организации и на представителите на служащите и чиновниците. Тези съвещания би трябвало да се подхващат навреме, само че не по-късно от 45 дни преди осъществяването на всеобщите уволнения. Работодателят има задължението да постави старания за реализиране на съглашение с представителите на служащите и чиновниците, с цел да се избегнат или лимитират всеобщите уволнения и/или с цел да се смекчат последствията от тях.

Редът и методът за осъществяване на консултациите се дефинират от работодателя, представителите на синдикалните организации и представителите на служащите и чиновниците.
 istock istock
Работодателят има обвързване, преди да организира съвещания с представляващите служащите и чиновниците, да им даде избрана информация. Тя има за цел да ориентира представляващите служащите и чиновниците за положението на предприятието и за проектите във връзка със съкращаването на личния състав.

В период от три работни дни след даването на описаната нагоре информация работодателят има обвързване да изпрати копие от нея на съответното отделение на Агенцията по заетостта. Информацията се изпраща до бюрото по труда, където е седалището на работодателя. Предвидените всеобщи уволнения се правят не по-рано от 30 дни след известяван на Агенцията по заетостта.

Може ли да ви уволнят, в случай че придобиете право на пенсия

Въз основа на предоставената информация от работодателя и извършените съвещания, екипите би трябвало да изготвят планове за нужните ограничения за ходатайство за претовареност, тъй че да се откри подобаващата работа за уволнените служащи и чиновници, образование на възрастни, посредством което да се подкрепи квалификацията или преквалификацията на служащите и чиновниците, които следва да бъдат уволнени, с цел да се усъвършенства опцията за намирането на работа. Също по този начин следва да се подхващат и ограничения за започване на независима стопанска активност от служащите и чиновниците, които ще бъдат уволнени, както и да се насочат към възможни стратегии за претовареност, които са планувани към съответния миг в националния проект по заетостта.

Справка:
член 7, алинея 2 от Кодекс на труда
член 130а, алинея 1 от Кодекс на труда
§ 1, т. 9 от Допълнителните разпореждания на Кодекса на труда
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР