Mасово българите не разполагат със спестявания за т. нар. черни

...
Mасово българите не разполагат със спестявания за т. нар. черни
Коментари Харесай

Масово българите нямат спестявания „за черни дни“

Mасово българите не разполагат със спестявания за така наречен „ черни дни “, сочи последното изследване на Евробарометър по отношение на финансовата просвета на жителите на Европейския съюз. В случай на загуба на главния приход, едвам 24% от хората в страната могат да поддържат сегашния си стандарт на живот към и над половин година.

23% от българите пък споделят, че нямат спестявания за изключителни случаи, 12% биха издържали единствено седмица при загуба на главния си приход, 19% – единствено месец, а 16% – към три месеца. С други думи: над две трети от българите не могат да останат без главния си източник на доходи за половин година.

Картината в страната много се разграничава от средноевропейската. На територията на Блока една трета от жителите могат да устоят към и над 6 месеца при загуба на главния приход. В по-богатите страни, като Люксембург, Нидерландия и Швеция, този дял допира 50%. По-зле от българите са само жителите на Гърция, Хърватия, Румъния, Унгария и Латвия.



Също по този начин приблизително за Европа единствено 16% нямат спестявания за изключителни мотиви.

Над две трети от българите не са уверени, че ще имат задоволително средства, когато излязат в пенсия, демонстрира още изследването. Средно за Европейския съюз неуверените в спокойните со старини са над половината хора.

Българите се подреждат и като едни от най-недоверчивите в пенсионната система в целия Европейски съюз.



Данните от изследването демонстрират още, че българите са наедно със междинния европеец по доверие в онлайн заплащанията и потреблението на онлайн и мобилно банкиране – приблизително към 75 – 77% се усещат „ удобно “ с потреблението им.

Проучването демонстрира още, че като финансови артикули българите, а и европейците, най-често употребяват застраховка за колата или жилището. В България се употребяват главно и потребителски заеми – близо една трета от тях, а приблизително в Европа делът е 14%.

Коренна разлика сред България и приблизително за Европейския съюз има при ипотеките, които са употребявани от 20% от европейците и едвам 9% от българите. Значителна разлика има и при потреблението на капиталови артикули, като фондове, акции и облигации. Едва 9% от българите са употребявали такива през последните две години, до момента в който приблизително в Блока този дял доближава 24%.

Изследването демонстрира, че има още доста какво да се желае във връзка с финансовата просветеност на българите. Резултатите демонстрират, че 18% от жителите на Европейския съюз демонстрират високо равнище на финансова просветеност, 64% – приблизително, а останалите 18% – ниско равнище. В България единствено 15% имат огромни финансови знания, а 20% имат по-скоро слаби знания за ръководството на парите.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР