Близо две трети (63%) от работещите българи са удовлетворени от

...
Близо две трети (63%) от работещите българи са удовлетворени от
Коментари Харесай

Почти половината българи са доволни от заплатата си

Близо две трети (63%) от работещите българи са задоволени от работата си, 12% настояват, че не са задоволени, а 22% са някъде в средата. Така страната ни застава покрай междинното за света, само че по-ниско от това, което е особено за страните от Европейския съюз.

Това сочи огромното проучване на международната Асоциация " Галъп интернешънъл ". Общо 46 138 души са интервюирани в световен мащаб. Във всяка страна през интервала октомври-декември 2023 година са интервюирани към 1000 души по метода " лице в лице ", по телефона или онлайн.

Социолозите регистрират, че през последните години има прочут спад в удовлетвореността от работното място. На същия въпрос през 2018 година 70% от запитаните българи дават отговор, че са удовлетворени от работата си.
 Снимка 663912
Източник:

Що се отнася до заплащането, проучването сочи, че 46% от работещите у нас са по-скоро удовлетворени от заплатата си, 32% обаче не са. Нито преобладаващо удовлетворени, нито преобладаващо недоволни се оказват 21% от запитаните работещи у нас. Малцина са тези, които не могат да преценяват.

И по този индикатор настройките у нас са близки до междинните за света - надалеч от крайния негативизъм, регистриран в някои страни в Африка и Индия, само че и без необикновен възторг. Отношението към заплащането у нас не се отклонява доста и от записаното приблизително за Европейски Съюз.
 Снимка 663913
Източник:

И по този индикатор обаче записаното в този момент бележи условен спад спрямо данните от 2018 година Тогава половината от българите са декларирали, че са задоволени от заплатата си. 30% не са били удовлетворени, а 20 на 100 нито са били удовлетворени, нито недоволни.

В международен мащаб пък две трети от работещите хора са удовлетворени от работата си и към половината са задоволени от заплатите, които получават.

Повечето от работещите хора по света наподобяват по-скоро удовлетворени от работата си (65%), а малцинство от 17% споделят, че не са. Други 17% споделят, че нито са удовлетворени, нито са недоволни. Малък дял се колебае по какъв начин да отговори.
 Снимка 663914
Източник:

През 2018 година удовлетворени от работата си са били 68% по света, 15% не са били, а други 17% са останали неутрални по този въпрос. Изглежда, че последните години на неустановеност не са повлияли доста на усещанията по света.

Текущите настройки демонстрират, че удовлетворението от работата, предстоящо се въздейства най-много от приходите и образованието - колкото по-добре просветен или добре заплатен е човек, толкоз по-голямо задоволство носи работата. Други демографски характерности като пол или възраст имат по-малко въздействие върху отношението на хората към тяхната работа.

В някои африкански страни хората, които споделят, че са удовлетворени от работата си, са малцинство (31%), а тези, които не са удовлетворени, са към половината от всички интервюирани. В Индия делът (49%) на тези, които са удовлетворени от работата си, също е релативно невисок спрямо останалия свят. Най-доволни от работата си въпреки това са хората в Европа (както страни от Европейски Съюз, по този начин и страни отвън ЕС), Съединени американски щати, Западна Азия, само че също и в Латинска Америка, където делът на хората, удовлетворени от това, което вършат, доближава до 70%.
 Снимка 663916
Източник:

Удовлетворението от възнаграждението не е безусловно обвързвано с настройките към работа. Човек може да харесва работата си и отново да не е удовлетворен от това, което получава за нея, и противоположното. Дяловете на удовлетвореността от възнаграждението са обичайно по-ниски. Настоящата вълна на изследване демонстрира, че съвсем половината (47%) от работещите хора по света са удовлетворени от заплащането си, близо една трета (31%) обаче не са удовлетворени, а 19% от интервюираните са в категорията " нито/нито ".

В края на 2018 година половината (49%) от международното население е било предостатъчно от заплатата си, 29% не са били и 21% са били неутрални. Така настройките и тук остават постоянни, макар годините на Коронавирус, експлоадирането на войни и икономическата неустановеност по света.
 Снимка 663915
Източник:

Настоящите резултати демонстрират също, че  мъжете са малко по-доволни от възнаграждението си от дамите. По-младите хора също са малко по-доволни от заплатите си от по-възрастните генерации.

Възрастта и полът обаче играят дребна роля във връзка с удовлетворението от възнаграждението спрямо образованието и несъмнено самия размер на приходите, които още веднъж наподобяват преобладаващ фактор за настройките на запитаните.

Обществата в по-богатите страни и райони демонстрират доста по-високи дялове на персонална задоволеност от заплатите. Големи страни като Индия и райони Африка още веднъж се открояват с минимален дял на хората, удовлетворени от заплащането си - сред 20% и 30%. Западните общества (Европа - както страни от Европейски Съюз, по този начин и страни отвън ЕС), Съединени американски щати и още веднъж Латинска Америка са преди всичко по задоволеност от заплащането.
 Снимка 663918
Източник:

Изкуственият разсъдък - сред опасност и опция

Развитието на изкуствения разсъдък поделя настройките у нас, само че сякаш терзанието надвива. 21% у нас споделят, че изкуственият разсъдък носи повече благоприятни условия, само че 38% виждат в него повече проблеми. Една трета не се усещат задоволително осведомени, с цел да преценяват.

В това отношение обществото ни реагира по-скоро като страните от Запада като цяло, които са по-изплашени от новата технология.
 Снимка 663917
Източник:

На въпроса какви са упованията им за изкуствения разсъдък за света по-младите хора са по-оптимистично настроени и виждат повече благоприятни условия в развиването му, по-възрастните генерации са по-притеснени. Повечето респонденти с по-високо обучение също са малко по-оптимистични от тези с по-ниско обучение.

Има ясно изразено разделяне сред възгледите в страните от Севера/Запада и тези от Юга/Изтока. В Съединени американски щати, Канада и Европа тези, които чакат с новата технология да дойдат повече проблеми, доближават до половината от всички интервюирани, а тези, които виждат повече благоприятни условия, са към 20-25%. В Русия единствено 19% виждат повече благоприятни условия в ИИ. Страната се откроява и с максимален дял интервюирани, които признават, че не знаят задоволително, с цел да си сформират мнение, и други 17%, които въобще не знаят по какъв начин да отговорят.
 Снимка 663920
Източник:

В Индия, Африка, Азия и Близкия изток, въпреки това, опасенията по отношение на ИИ към момента са налице, само че повече хора са склонни да чакат с развиването на ИИ благоприятни условия.

Като цяло е явно, че страните, които са по-развити стопански, са малко по-загрижени за резултатите на изкуствения разсъдък за света. Останалият свят вижда по-скоро опция, макар че страхът от новата технология е към момента настоящ.

В целия свят дяловете на отговорите " Не се запознат/а задоволително с този въпрос " са обилни - сред 20 и 30%, което демонстрира, че опасността или опцията занапред ще се дефинират.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР