Преди 18 години хартията беше навсякъде, офисите бяха навсякъде, липсваха

...
Преди 18 години хартията беше навсякъде, офисите бяха навсякъде, липсваха
Коментари Харесай

Лъчезар Венков, MyFin: Иновациите в разплащанията идват от Изток

" Преди 18 години хартията беше на всички места, офисите бяха на всички места, липсваха каквито и да е било мобилни приложения с цялостен достъп до вашата сметка и до опцията да наредите превод с три клика. Това е нещо, което в този момент всеки един от нас като клиент на съвсем всяка банка приема за обикновено ".

Така Лъчезар Венков, изпълнителен шеф на MyFin, разказва в последния епизод на подкаста " Money.bg Лични Финанси " разликата в банкирането от времето, когато влиза в банковия бранш и през днешния ден, когато внедрява нововъведения в него.

" Иновациите във финансите са нещо, което ние виждаме последните 20 години доста блестящо изразено. Ако се върнем обратно във времето, ще забележим, че кредитната карта се появява в края на 40-те години на предишния век в Съединени американски щати. А в случай че се върнем още по-назад, ще стигнем до хартиените пари, до първите банки в Италия, до първите заеми и ще разберем, че от този момент до момента са минали стотици години. Но за промени през днешния ден са били нужни единствено 20 години ", споделя специалистът по време на диалога.

По думите му живеем в доста динамично време във връзка с развиването на технологиите, които трансформират всички услуги - в това число и банковите. Въпреки това огромна част от клиентите към момента избират консервативния метод към ръководството на персоналните си финанси.
 Снимка 574357
" Ако се ревизират някои от проучванията в България, то българският консуматор е по-скоро закостенял. Но пък моето поверие е, че има една група хора, които може би са към 10-15%, които са ужасно новаторски и тъкмо те водят цялото общество напред. Те желаят новите услуги, новите неща и по този метод поради тях всички рано или късно получават този достъп. Именно по тази причина направихме и опция за търговия с акции, облигации и ETF-и през цифровия портфейл MyFin. "

Според Венков нововъведенията в разплащанията идват от Азия и азиатските страни. " Знаете, че там всеобщо навлизат заплащания с QR кодове, всеобщо навлизат разплащания с линкове, всевъзможен вид цифрови услуги, които не са свързвани с пари в брой ".

Можете да чуете цялостния диалог с финтех специалиста в подкаста  Лични финанси в, Гугъл Podcasts, Apple Podcasts и Soundcloud .
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР