Маските паднаха: манипулираните противници на болница ‚Мама и Аз‘ са

...
Маските паднаха: манипулираните противници на болница ‚Мама и Аз‘ са
Коментари Харесай

Маските паднаха за манипулираните противници на болница Мама и Аз

Маските паднаха: манипулираните съперници на болница ‚Мама и Аз‘ са „ болшевики в опазването на здравето “ със зле прикрити филистерски ползи – детска болница в София не желаеме, в случай че не е държавна и няма табелка „ национална “

След изявленията от 30 септември до през днешния ден – БНР; Становище от БПА; Епицентър; Стандарт; 24 часа; WebCafe; Блиц; Дарик; Плевен за Плевен; Конкурент; Борба; Шумен; Варна и извършената обществена замяна на аргументи  стана ясно, че дребното на брой съперници на плана избират да няма нова детска болница в София, в случай че тя ще бъде частна!  Освен че не познават закона и конституционния ред, който подсигурява равнопоставеност на всички типове благосъстоятелност и свободна самодейност на жителите, включително комерсиалните сдружения, съперниците имат вложени филистерски ползи в своята обезверена и предубедена позиция. С безумни „ подозрения “ или ирационални „ терзания “, както сами дефинират своите безредици, като дали новата болница ще бъде „ контролирана “ или „ финансирана “ от страната, даже не заслужава да се занимаваме!
-->
Пред лицето на сегашната мъка и тъжната история, ние не сме очаквали, изобщо, друго отношение с изключение на удивление и по тази причина не сме съобщили авансово желанията си на всички, стотици, педиатри в София, изключително някои титулувани. Сега разбрахме и ще се изправим, в случай че и когато Министерският съвет вземе решение. Ние имаме консенсусна просвета на иновативност в работа на публичния интерес и развиването. Освен това става дума за замесване в долна конспирация и операция на обособени педиатри: една манипулативна fake news  кореспондентка, която работи за частна болница в Ст. Загора и е в тежък персонален спор на ползи, инсинуира несъществуващия въпрос за „ национална частна детска болница “ против нашата софийска детска болница ‚Мама и Аз‘ и изтръгва нелепи отговори от сътрудници педиатри – хабилитирани клиницисти,  като неуместното „ децата са благосъстоятелност на страната “!?!

Понеже няма сериозен мотив против софийска детска болница ‚Мама и Аз‘ натрапчиво се внушава, че „ Националната детска болница не може да бъде частна “. Още в първата обява ‚Срещата‘ от 30 септември: ясно казахме „ този план не анулира, а подкрепя и редуцира времето до основаването на държавна национална детска болница “ и по-късно повторихме същото на разнообразни места, над 15 пъти заслужава отговор (също даден в предаването Нещо повече по БНР).

Понятието „ национална “ болница няма еднопосочно определение, още по-малко има обособен медицински стандарт за „ национална “ детска болница. Водещите 10 детски лечебни заведения, по качество и резултати, в света не са държавни и никоя от тях не се самоопределя като „ национална “. У нас също няма легална формулировка и наличието, което другите експерти, работещи паралелно и в частни кабинети против възнаграждение от фамилиите,  влагат в понятието „ национална “, е аморфно. По мотив несъответствуващата метафора за фиктивен „ народен частен тим “ питаме риторично: а за какво звездите в наионалите тимове идват 100% от частните клубове, където игрят по 95% от всички мачове, и носят постоянно, извънредно, по-голяма наслада на почитателите?

Ето за какво, напълно съществено, МБАЛ ‚Мама и Аз‘ в София ще е болница с трето равнище на подготвеност БЕЗ ДА Е НАЦИОНАЛНА, с потенциал за най-съвременна мултидисциплинарна болнична помощ, незабавна и интензивна грижа (изискване и по закон), и най-важно, ще подсигурява напреднала здравна помощ за всички деца, без значение дали фамилиите са се самонасочили, признати са по неотложност или с направление от доктор експерт! В този смисъл ще бъде всенародна, както всички лицензирани лечебни заведения в страната, само че няма да има табелка „ национална “! Освен това остават най-малко дузина педиатрични специалности, които няма да бъдат практикувани заради стеснен потенциал. Проектът ‚Мама и Аз‘ в София няма грандомански искания да замести или анулира построяването на държавна „ Национална детска болница. “ Държавата дори ще бъде улеснена, а сегашната бедност и мъка – съкратена, пред лицето на рекордната детска и обща смъртност и връхлетялата ни, със страшна мощ, демографска рецесия.

Всички политици във и отвън Народното събрание, управлявали или в съпротива, признават и се вайкат, че в България няма непознати вложения от години и не сме привлекателна дестинация за капиталовия капитал. Населението се стопява към сериозни равнища. В опазването на здравето също няма нови непознати вложения, дори и неродената инвестиция ‚Мама и Аз‘ в българското свещено детско опазване на здравето безпричинно и предумишлено е подложена на ирационално отказване от ретроградни мислители и коментатори, по-често манипулирани, които даже не знаят, че частните лечебни заведения в България лекуваха голям брой пациенти със COVID-19 при същите нерентабилни условия и недофинансирани пътеки, както държавните – без нито едно обществено известно недоволство и цялостна претовареност на разкритите незабавно COVID-отделения и COVID-реанимации.

Държавата, представлявана от Министерството на здравеопазването и Министерския съвет, е задължена от закона, публичния и политическия морал да реши, като почтен регулатор, издават ли органите на висшата изпълнителна власт прелиминарен лиценз на Търговска Лига да построи и пусне в употреба МБАЛ ‚Мама и Аз‘ в София – без да субсидират една стотинка национална пара и при непокътнати права за цялостен и непрекъснат надзор по всички процедури и действия! Търговска Лига не играе на гоненица, в никакъв случай нищо не е приватизирала и не желае да предложения общината или страната в камуфлажно публично-частно партньорство – ‚за да мине проектът‘ – а носи цялата отговорност пред хората и обществото и несъмнено – 100% финансовия риск и тежест. Инвестицията погива за притежателя и страната потроши много пари до момента във фалстартовете към Националната детска болница и 40 години очакване. Сега дали има сили бързо, наред с другите тежки рецесии, и с това да се заеме, за нас не е ясно?! Ясно за всички е обаче, че тъжните върхове, за които стана дума, се чупят ежедневно с огромна общонационална и дори историческа болежка! Животоспасяването и поддържането на популацията, деца и възрастни, в положително здраве е първокачествен, наложителен и екзистенциален приоритет за всички в политическото посланичество на народа!

Ние поемаме освен сериозната тежест на инвестицията, а по-важно, цялостната отговорност за положителното ръководство на болница ‚Мама и Аз‘ в София. Със блян за постигане на най-високите медицински стандарти в педиатрията, известни в света и Европа, започваме дейни стратегии за специализация на млади и по-опитни лекари във водещите медицински центрове на континента и оттатък океана. Квалификацията на доста нови фрагменти е наша огромна задача след решението на Министерски съвет. Имаме към този момент прагматичен проект и доказана подготвеност на тези центрове, също за постоянно престояване в София, в ‚Мама и Аз‘, на медицински светила и за научноизследователско съдействие. Голяма част от огромната педиатрична общественост в София и в България (които не се страхуват) показаха към този момент своето откровено удивление от идейния план и са подготвени да ни поддържат с всички сили. Особено радостни са младите педиатри, че в изискванията на народна власт, свободна самодейност и естествена конкуренция по качеството в интерес на децата, пациентите и фамилиите ще успеем дружно и естествено да преструктурираме детското опазване на здравето. Държавната болница, също, ще откри своето значимо място със лична капиталова и управническа стратегия, посредством събирането на едно място на разпръснатите в този момент 14 детски клиники в София, с построяването и предстоящото положително ръководство на бъдещата Национална детска болница. Това е изцяло допустимо, тъй като има доста и добре ръководени държавни лечебни заведения без задължения и с високо или обичайно качество на здравната помощ.

При нашата модерна европейска здравноосигурителна система, постоянните многомилионни държавни дотации за зле ръководените държавни лечебни заведения са „ действителен “ спомен от системата „ Семашко “. Те са същинският унищожител на опазването на здравето в България. Това безсрамие също би трябвало да спре в най-скоро време. Да се вдигнат цените на клиничните пътеки до най-малко средноевропейско равнище или да се премине към диагностично свързани групи. За сведение и да повторим към алчните за безотчетни държавни дотации –  от водещите 10 детски лечебни заведения в света по клинични и научноизследователски резултати нито една не е държавна, без значение дали са етикетирани като „ национални “ или „ академични “, или постоянно дори „ градски “, тъй като табелките не лекуват.

 Вместо страната да субсидира определени по ирационални критерии крадливи шефове на държавни лечебни заведения, просто би трябвало да си извършва в цялостен размер наложителната вноска към НЗОК за лицата, обезпечавани от нея. Много лимитирано, единствено посредством локалните бюджети, по ясни критерии да се обезпечи минимално подкрепяне на нужното покритие на периферията на страната от болнична помощ от първо равнище на подготвеност. И в това отношение болница ‚Мама и Аз‘ ще бъде кооперативен инструмент за провеждането на ефикасна и ефикасна държавна политика за възобновление на детското опазване на здравето, посредством приемане и образуване на безвъзмездни курсове за продължаващо образование и издигане на квалификацията на лекарите от доболничната помощ и изключително тези от периферията на страната.

До в този момент никой не е сложил под подозрение перфектнатa правомерност на плана, неговата изключителна нужда и креативна иновативност, а също по този начин това дали Търговска Лига може да се оправи с подобен огромен и сериозно значим план в късия 3 годишен период. Не е учудващо, тъй като вратите на дворците на здравето ‚Сърце и Мозък‘ в Плевен и Бургас са отворени за всеки да види всичко, където също лекуваме деца по обособени специалности. Както споделиха педиатри от столицата: „ претъпкани с пациенти и гъмжащи от хабилитирани сътрудници, млади лекари, задгранични светила, специализанти и медицински личен състав “. Освен това удостоверяваме за десети път: в допълнение възнаграждение от родителите за лекуването на техните деца не се планува.

Софийската МБАЛ,Мама и Аз` може и би трябвало, при избрани условия на акредитация и след 3-4-5 година сполучлива клинична, образователна и научноизследодателска работа, да стане университетска болница, тъй като медицината е приложна просвета и специалност. След като има частна университетска болница с лимитирани функционалности в бургаско село, за какво да няма в София, където има други огромни частни академични лечебни заведения. Всички имат вяра и би трябвало да имат вяра в нашето съвременно ръководство на модерни лечебни заведения, в нашата нравственос и висока степен на отговорност, която сме поели, без да се поддават на клевети и злонамерени внушения.

Министър-председателят ще получи нарочна покана от мен да посети ‚Сърце и Мозък‘ в Плевен и/или Бургас, преди да внесе в дневния ред на Министерски съвет проекторешението за прелиминарен лиценз на ‚Мама и Аз‘ по член 37а от ЗЛЗ, с цел да придобие и персонално усещане какво минимум „ ще се сбъдне “ в София в близко бъдеще.

Проф. Тони Веков, д.м.н.

Председател на Съвета на Директорите на Българския Кардиологичен Институт
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР