Мащабно проучване на част от южния небосклон не откри нито

...
Мащабно проучване на част от южния небосклон не откри нито
Коментари Харесай

Сред 10 млн. звезди не бе открита и следа от извънземна технология

Мащабно изследване на част от южния хоризонт не откри нито една диря от извънземна технология в ниските радио честоти.

В района Вела откриваме минимум 10 млн. звезди. Въпреки това едно от най-дълбоките и най-обширни търсения на извънземен разсъдък благодарение на  Murchison Widefield Array (MWA) в Австралия не даде резултат. Не бяха открити техносигнатури, каквито биха могли да бъдат засечени в границите на обсега на този телескоп.

Въпреки това астрономите Ченоа Тремблей и Стивън Тингей от университета Къртин споделят, че резултатите, които са получили, изобщо не са разочароващи. Според тях проучването им демонстрира какъв брой елементарно е да търсим следи от извънземен живот (при това напълно случайно), до момента в който вършим други астрофизически наблюдения.

Факт е, че не знаем каква тъкмо технология би могла да създаде една извънземна технология. Ето за какво базираме догатките си на нашите лични разработки и теории. В случая с телескопа MWA – това значи радио сигнали в честоти, сходни с тези на FM радиото.

Тук на Земята свръхдългите радио сигнали (VLF) могат да се „ процедят “ през йоносферата – той е бил улавян от нашите лични галактически сонди (както може да чуете в по-горния аудио запис, изработен от галактическия уред NASA Polar през 1996-а). Съвсем неотдавна пък стана ясно, че свръхдългите излъчвания образуват великански мехур към нашата планета.

Ако извънземните създават сходни сигнали (и в случай че те са задоволително мощни), би трябвало да можем да ги засечем. Но не и с телескопа MWA и не и в региона на съзвездието Вела.

„ MWA е неповторим телескоп с извънредно необятен ъгъл на видимост, който ни разрешава да следим по едно и също време милиони звезди – изяснява Тремблей. – Наблюдавахме небето към съзвездието Вела в продължение на 17 часа – близо 100 пъти на по-голяма ширина и дълбочина отпреди. Въпреки това не открихме никакви техносигнатури – никакви признаци на образован живот. “

Въпреки че от Земята Вела наподобява относително дребен галактически район, в него откриваме останките от свръхновата Вела – точно това е изучавал Тремблей (и по-конкретно – химическия състав на облака в ниските честоти).

Изучаваният район пък съдържа и минимум 10 млн. звезди на разнообразни дистанции (за информация – в целия Млечен път има сред 100 и 400 милиарда – според от това кого питате). Ето за какво не е изненадващо, че не са открити каквито и да било сигнали.

„ Както споделя Дъглас Адамс в „ Пътеводител на галактическия стопаджия “ – „ Космосът е огромен, доста огромен “ - добавя Тингей. – И макар че проучването е в действителност огромно, изученото от нас пространство е съпоставимо почти с това да се опитаме да открием нещо в земните океани, само че да изследваме само размер вода, съпоставим с басейн в задния двор. “

Изследването е оповестено в Publications of the Astronomical Society of Australia .

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР