Мащабно изследване бие тревога за необходимостта да се засилят усилията

...
Мащабно изследване бие тревога за необходимостта да се засилят усилията
Коментари Харесай

Изнервеност - най-честото оплакване на БГ ученици

Мащабно проучване бие паника за нуждата да се засилят напъните за възстановяване на здравето и здравното държание на юношите у нас, стана ясно на кръгла маса „ Партньорства за по-добро здраве на децата в учебна възраст: проблеми, провокации и решения “.

Тя бе проведена от Световната здравна организация, УНИЦЕФ, Институт за проучване на популацията и индивида към Българска академия на науките и Министерство на здравеопазването. Основен акцент беше представянето на резултатите от изследването „ Поведение и здраве при деца в учебна възраст – 2013/2014 година ” (Health Behaviour in School-aged Children – HBSC, www.hbsc.org).

Резултатите от данните на децата от 43 страни от Европа, Съединени американски щати и Канада обрисуват общите трендове и потребности, които постановат целенасочени ограничения и вложения във всички сфери: опазване на здравето, обучение, обществена политика, и други

Юношеският интервал е сериозен за развиването на децата, обвързван с доста промени, страсти и разочарования, интервал на решения и овластяване. В същото време, постоянно подрастващите са невидими в политиките и практиките за деца и младежи и експертите би трябвало да положат старания да бъдат по-чувствителни и деликатни към сигналите, които те насочат, с цел да могат да отговорят на техните потребности, безредици и упования.

Изследването в България е направено измежду 4796 възпитаници от V, VII и IX клас (на 11, 13 и 15-годишна възраст), общо 311 класа от 163 учебни заведения. Някои от основните данни, показани на форума:

• Най-честите недоволства на интервюираните деца са изнервеност (36,8%), нервност или неприятно въодушевление (30,9%) ;

• Най-често употребяваната храна са сладките неща (43,8%) ; следват ги зеленчуците (41,1%), плодовете (36,7%) и безалкохолните питиета, съдържащи захар (34,5%). Българчетата са на първите места по приложимост на сладки храни и безалкохолни питиета със захар.

• Близо една четвърт от момчетата и 13% от девойки са с по-високо от естественото тегло . Всекидневната физическа интензивност понижава с възрастта. При девойките по-големият спад е сред 11 и 13 години, а при момчетата – сред 13 и 15 години.

• Българските юноши са на първите места по ежеседмична приложимост на алкохол и цигари .

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР