Мащабна акция под кодовото име Хавала срещу нелегалната миграция и

...
Мащабна акция под кодовото име Хавала срещу нелегалната миграция и
Коментари Харесай

Мащабна акция под кодовото име Хавала срещу нелегалната миграция в страната

Мащабна акция под кодовото име " Хавала " против незаконната миграция и трафика на мигранти се организира на територията на цялата страна. Както в " По света и у нас " първи ви съобщихме, прокуратурата и Министерство на вътрешните работи са блъснали уредници на незаконен трафик на хора. Акцията се организира след интензивни диалози на основния прокурор с турския му сътрудник, и на вътрешния министър с сътрудниците му в Анкара.

Операцията на прокуратурата, ГДБОП, Националната полиция и ДАНС започва рано сутринта, по едно и също време на адреси в София, Драгоман, Харманли и Болярово. В столицата служители на реда, прокурори и следователи влизат на няколко адрес в Зона Б-5, където има данни, че живеят сирийци с филантропичен статут, които са част от каналите за трафик на мигранти през страната ни. Единият от тях живее в този блок на петия етаж.

След повече от 5 часа обиск мъжът, за който е махленски като уредник на набирането на групи с незаконни мигранти и превеждането им от границата с Турция към тези със Сърбия или Румъния, е арестуван и изведен от жилището.

" Към момента към този момент има сполучлива реализация на ГДБОП и на " Гранична полиция ". Ударени са съществени групи, занимаващи се с така наречен каналджийство, като акцията ще продължи освен в границите на днешния ден. Ще продължи освен на територията на България, ще се придвижи и на територията на Турция, като има увещание за това от турската страна и резултатите в последна сметка ще бъдат оповестени обществено ", сподели Иван Демерджиев, длъжностен вицепремиер и министър на вътрешните работи.

" Обект на следствие са уредниците от българска страна на огромни канали за трафик на хора. Като каналите са от Турция, през България, Сърбия, Румъния и от там за страни в Централна и Западна Европа ", съобщи Сийка Милева, представител на основния прокурор.

Във фокуса на проверяващите са попаднали и уличени, че са набирали водачи, които да транспортират незаконни мигранти през територията на страната.

" Извършват претърсвания и изземвания от адреси, както и коли, за които има данни, че са свързани с каналджийската активност ", съобщи Сийка Милева.

Проверяват се също и лица, за които има данни, че са осигурявали пространства, в които краткотрайно са се настанявали мигрантите.

Данните регистрират, че мигрантският напън по границата ни с Турция е повишен внезапно при започване на предходната година, като са се нараснали и незаконни мигранти арестувани навътре в страната.

" Увеличението доближава равнища, които ние не сме чували и виждали от 2013 година. Като това са жители най-вече от Афганистан и Сирия, като в последно време се откриват и жители на Мароко ", съобщи Сийка Милева, представител на основния прокурор.

По неофициална информация измежду арестуваните досега има няколко души, които са уличени като уредници на трафик от най-високо равнище. Има арестувани и незаконни мигранти, укрити в квартири, където изчаквали превозване до границата ни със Сърбия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР