Мащабите на трагедията се виждат най-добре от въздуха: пред очите

...
Мащабите на трагедията се виждат най-добре от въздуха: пред очите
Коментари Харесай

Лахайна вече я няма: бедствието на Хаваите

Мащабите на нещастието се виждат най-добре от въздуха: пред очите на водачите на хеликоптери се разкрива страшната картина на опустошенията. Районът наподобява на полесражение, написа АРД. 

Един липсващ град

Най-засегнат от пожарите в западната част на острова е пристанищният град Лахайна. Тринайсет хиляди души живеят в историческия град, който е и прочут туристически център. Сега той безусловно е заличен от лицето на земята. 

" Лахайна към този момент го няма, съвсем нищо не остана от него. Банките, магазините, църквите – всичко това към този момент не съществува ", споделя пред сътрудник на АРД локалният гражданин Хари Доненфелд.

Неговата къща е била пощадена от огъня. В нея той е приел хора, останали без покрив. „ Повечето обаче са принудени да спят напряко на улицата ", споделя той.

" Бензиностанцията се взриви "

Конгресният център на щата Хавай е трансфорат във краткотраен подслон за потърпевшите от горските пожари. " Токът спря, бензиностанцията избухна, хората просто се пробват някак да се спасят от огнената буря ", споделя една от настанените там. Друг от потърпевшите пък се е избавил от огнения пъкъл, като е скочил в морето, а Бреговата защита го е извадила оттова.

Това е останало от град Лахайна на остров МауиСнимка: Senator Brian Schatz via Instagram/REUTERS

Президентът Джо Байдън разгласи бедствено състояние, което прави допустимо отпущането на незабавни средства за обезпечаване на краткотраен заслон на хората и за премахване на вредите от бедствието. Американските военни изпратиха хеликоптери и избавителни екипи на острова. Същевременно хиляди се пробват да изоставен Хаваите. Дотук 14 хиляди души са съумели да се изтеглят. Още толкоз евентуално ще бъдат изведени от острова до края на днешния ден, добавя немската социална телевизия.

Популярна туристическа цел

Междувременно в най-засегнатата западна част на острова огънят е овладян до 80 %, а с два други вилнеещи пожара на изток огнеборците са се справили на 70 %. Губернаторът на Хавай Джош Грийн прикани всички, които имат място у дома, да подслонят колкото се може повече от бедстващите хора.

Мауи е известна туристическа цел за доста американци и зависи напълно от туризма. Но до момента в който туристите са завърнат на острова, ще мине доста време, показва още АРД.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР