Марян Боновски пробутвал своите негодни хеликоптери за спасителни цели, цели

...
Марян Боновски пробутвал своите негодни хеликоптери за спасителни цели, цели
Коментари Харесай

КАРИЕРИСТ И САМОЗВАНЕЦ Е НА ПЪТ ДА ЗАТРИЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ИМАМЕ МЕДИЦИНСКИ ХЕЛИКОПТЕРИ

Марян Боновски пробутвал своите негодни хеликоптери за избавителни цели, цели се за управителния пост на „ Хели Мед Сървиз “

Вчерашната тежка злополука край Велико Търново и изпратените от Румъния 5 медицински хеликоптера за прибиране на ранените още веднъж подсети ситуацията с неналичието на авиолинейки у нас. Миналия месец държавното управление учреди еднолично акционерно сдружение поради медицинските хеликоптери. То ще се споделя „ Хели Мед Сървиз “ – София и ще прави полети за незабавна здравна помощ по въздух, в това число за медицински доставки на съоръжение, кръв, органи, медикаменти, както и на заболели или ранени хора. За да се финансира, ще се дадат на Министерството на превоза и известията за 2022 година 3 000 000 лева Това е част от ограниченията за създаване на система за оказване на незабавна здравна помощ по въздух, заложени в Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България. Сертифицирането на всички процеси по основаването на „ Системата за здравно обслужване по въздух “ (HEMS) е под надзора на Главна дирекция „ Гражданска въздухоплавателна администрация “ (ГД ГВА).

В момента, в който здравните управляващи пуснаха поръчката за пазаруването на 6 хеликоптера, в медиите още веднъж излезе лицето Марян Боновски – дежурен коментатор по тематиката медицински и избавителни хеликоптери. В качеството си на „ специалист “ и „ член на системата HEMS “ Боновски като последна инстанция прави констатации, дефинира какви хеликоптери могат и какви не могат да извършват медицински цели, дефинира кой може и кой не може да бъде водач.

Оказва се обаче, че Мариян Боновски е построил посредством медиите един лъжовен облик за себе си, а надлежно и за действителното положение на здравната авиация у нас. Дори от бърз обзор в уеб страницата на HEMS е видно, че български компании не членуват в организацията. Въпреки това Боновски се показва в медиите за член на HEMS, въпреки че там не членуват физически лица. Така самозванецът Боновски спекулира с участие в тази влиятелна организация, заблуждавайки медии и институции и изрича отзиви, които пазят на първо място неговите персонални бизнес ползи в избавителната авиация.

BIG5 научи, че „ специалистът “ Марян Боновски посредством неговата компания „ Петромар “ АД е бил медиатор в скица пред 2012-13 година за даване на еднодвигателни хеликоптери Enstrom 480 от авиационния оператор „ Фортуна Ер “ на Планинската избавителна работа (БЧК), за осъществяване на планински избавителни действия. Сделката е направена в нарушаване на нормативната база, която не разрешава транспорт на спасявани лица и спасители с еднодвигателни хеликоптери при задачи за избавяне, още повече, че полетите са провеждани в планински условия.

От страна на Главна дирекция „ Гражданска въздухоплавателна администрация “ (ГВА) е наложена възбрана за транспорт на хора и е позволено транспорт единствено на избавително съоръжение от хеликоптерите Enstrom 480. Дейностите са осъществявани единствено няколко месеца, след което програмата се разпада заради непригодността на хеликоптерите за избавителни цели и извънредно непрофесионалния метод на „ Петромар “ АД на Боновски.

Да напомним, че може би не е инцидентна „ експертизата “ на Боновски, че хеликоптерите „ Кугър “ не могат да правят медицински задачи сходно на хеликоптерите коли за незабавна помощ. Това заяви той предходната година в предаването “ Лице в лица “ по БТВ, представяйки се за експерт и член на HEMS, макар че от HEMS и визия нямат кой е Мариян Боновски.

Не единствено в медиите, обаче, Боновски се показва за специалист и член на ЕHAC (European HEMS and Air Ambulance Committee). Досегът му до интернационалната организация в действителност е индиректен, преди години, посредством компания „ Петромар “, когато „ Хели Ер “ бяха членове на HEMS, само че в този момент компанията не си заплаща членски импорт и  не е авиационен оператор, извършващ действия по HEMS. Въпреки това, Боновски настойчиво продължава да се показва за подобен пред българските медии и институции.

Боновски се показва за член на HEMS, макар че в организацията не членуват български компании, още по-малко физически лица.

www.big5.bg
Източник: afera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР