Мъртвото вълнение дърпа и засмукваМъртвото вълнение в Бургаския залив не

...
Мъртвото вълнение дърпа и засмукваМъртвото вълнение в Бургаския залив не
Коментари Харесай

Спасителите се молят за дъжд, за да се успокои морето

Мъртвото неспокойствие дърпа и засмуква


Мъртвото неспокойствие в Бургаския залив не стихва към този момент седмица. Трябва да падне дъжд, с цел да се успокои морето, считат морските спасители.- “Като завали дъжд, вълната пада и се успокоява, вятърът стихва и морето става чисто. Това са неписани закони от старите морски вълци и риболовци ги знаем ”, изясняват стражите.

От първи юни те са на линиите и броят им се усилва с напредването на сезона.

И различен път се е случвало сезонът да стартира с удавници и с мъртво неспокойствие, само че не и трима в разстояние единствено на два дни, разясниха бургаски морски спасители.

Според доктор Андрей Найденов, ръководител на Общинската комисия по водно избавяне и на Асоциацията по водно избавяне, двама спасители не са задоволителни за защита на плажовете. Трябват водни осведомителни центрове с уредби, както беше едно време. Тогава по плажа от уредбите непрестанно се сипеше информация за температурата на морската вода, за вълненията, заплахите и сигнализацията, която би трябвало да се съблюдава.

Освен това, работата на спасителите би трябвало да е е единствено и само да избавят, а не да търсят родителите на изгубени деца, да глобяват при неподчинение… Единият избавител би трябвало да е на вишката с бинокъл, а другият – долу, в подготвеност да се хвърли в морето всеки миг. Според доктор Найденов, мъртвото неспокойствие желае “здрава организация ”, която да е от изгода на плажуващите. Заради изменението на климатичните условия – стихии и мощни ветрове, то може да хване във всеки един миг, а не както до момента – чакахме го при започване на август за няколко дни. Освен това плажовете в Поморие, Лозенец и Ахтопол, са от по този начин наречените “конфликтни плажове ”. Това значи линия, която е известна с многото дънни ями и подводни течения, съвсем през цялата година. Мъртвото неспокойствие е рисково и за най-хубавите плувци. То дърпа във вътрешността и образува подводни ями които “засмукват ”. Ако попадне в него, летовникът първо не би трябвало да се паникьосва. Второ – би трябвало да стартира да плува паралелно на брега, а не фронтално към него, тъй като вълната на мъртвото неспокойствие е дълга и може да се избегне единствено с паралелно плуване.

Трима българи се удавиха през почивните дни по плажовете край Бургас. Причина за нещастията станал точно “мъртвакът ”, както към този момент го назовават плажуващи и спасители. Рано сутринта в неделя покруса с удавник станала и на централния плаж на курорта Лозенец, оповестиха от полицията в понеделник. 22 годишния Х.Г. от село Кокаляне, Софийско, бил изхвърлен от морето. Явно, че сутринта младежът решил да плува самичък. Както “Труд ” писа, двама братя Христо и Мирослав, откриха гибелта си в морето на Поморие, където пристигнали за къс морски отпуск през почивните дни. Те влезнали да се къпят след 18 часа в събота, в бурното море, пред заведението “Атриум ”, само че ямите на мъртвака ги засмукали и мъжете потънали.

Гларусите демонстрират


Мъртвакът по кое време шета и по кое време стопира

 Жълт байрак посреща плажуващите край Варна от началото на сезона. Жълт байрак посреща плажуващите край Варна от началото на сезона.
Мъртвото неспокойствие “вдига ” червен байрак и къпането е безусловно неразрешено, защото то копае рискови подводни ями и дърпа мощно във вътрешността и най-опитните плувци. Това е тип течение, което не се образува под напора на ветровете, а в следствие от процеси, които текат под повърхността.

“Когато морето е рисково и стартира мъртвото неспокойствие, първи за него ни алармират гларусите ”, описват стражите. Ако гларусите се скупчват на брега, значи морето е рисково. Когато белите птици стартират да кацат върху вълните – върви към оправяне. Друг трик, който са научили, с цел да си схващат в действителност добре от работата, е по какъв начин да схващат посоката напразно. По носовете на корабите. Накъдето е извърнат носът на морския съд – оттова духа.

Георги Есов, началник на избавителната работа на градските плажове пред „ Труд ”:


Плуването във вътрешността още е рисково поради студената вода


Нащрек два месеца преди горещините

Даниела Фархи,
ТРУД, Варна
 „ Навътре водата е 17-18 градуса и това може да докара до хипотермия и инфаркт. Затова до неотдавна вдигахме и червен байрак „ Навътре водата е 17-18 градуса и това може да докара до хипотермия и инфаркт. Затова до неотдавна вдигахме и червен флаг”, разясни Георги Есов.
Мъртвото неспокойствие, което погуби няколко летовници на юг, е изненадало и спасителите във Варна. “В края на предходната седмица плажовете бяха цялостни с народ, само че имаше рискови подводни течения. Необичайно е, че се появиха толкоз рано – близо 2 месеца преди горещините. Мъртво неспокойствие имаше и преди седмица за два дни, откакто духна вятър от изток-североизток ”, изясни пред “Труд ” Георги Есов, началник на избавителната работа на градските плажове.
За благополучие, от формалното им откриване на 24 май до момента там няма нито един случай. Въпреки че в понеделник талази нямаше, по 24-те вишки на линиите бе вдигнат жълт байрак. “Морето се успокои, само че плуването във вътрешността още е рисково, защото във вътрешността водата е едвам 17-18 градуса и това може да докара до хипотермия и инфаркт. Затова до неотдавна вдигахме и червен байрак ”, разясни Есов.

Според него данните на синоптиците, които се тиражират и в медиите, не дават вярна картина за температурата на морската вода. “Измерванията се вършат на плиткото, където водата е 21-22 градуса и хората се подлъгват. И ние мерим температурата, само че не в леген и знаем, че на дълбокото още е студена ”, разяснява Есов. Той прикани плажуващите да съблюдават прецизно напътствията на сътрудниците му. Според него културата на туристите на плажа, въпреки и постепенно, се усъвършенства.

Валери Симеонов:


Пет заведения в Слънчев бряг да се махнат


Пет заведения в Слънчев бряг и още една камара по-малки противозаконни обекти би трябвало да бъдат отстранени. Това съобщи в Бургас вицепремиерът Валери Симеонов. Според него бутането на противозаконните обекти би трябвало да стане това лято. Става дума за заведенията – Bedroom, The 1, Cacao beach, La Cubanita, ресторант Del Mar, които по думите му са маскирани като краткотрайни обекти, а действително съставляват солидни градежи и би трябвало да са регистрирани по закона за Устройство на територията и да дават отговор на доста условия.

„ В тези големи молове, които се намират на пясъка на Южния плаж в Слънчев бряг, когато не дай си Боже нещо стане, тогава ще разберете за какво съм се фиксирал върху тях. Те са без планове и без строителни позволения и, в случай че големите железни структури паднат и смачкат 20 индивида, тогава ще разберете защо става дума ”, разгласи вицепремиерът. Той посочи, че според Закона за устройство на територията, откакто в тях има над 200 индивида, би трябвало да са регистрирани като 1,2 или 3 категория. А в случай че в заведенията се записват над 4000 билета – входни такси.

През юни


Три законопроекта чакат


Преди началото на този летен сезон има импортирани няколко законопроекта, които ще дадат подтик институциите да си правят работата, добави вицепремиерът Валери Симеонов. Той взе участие в първата за сезона среща на институциите за синхронизиране на дейности и ограничения по отношение на управление на законите и наредбите през настоящия туристически сезон.

“Това са законът за шума, за апарт хотелите, за устройството на територията, обвързван с изчистване на преместваемите обекти. Дано през юни да бъдат признати. За задачата ще има командировани чиновници от другите звена по морето- от ДАИ, районната здравна ревизия и други ”, добави Симеонов.
Убийството, което стана в Слънчев бряг, няма по какъв начин да постави отпечатък върху усещанията на туристите. Такива убийства се случват на всички места, съобщи вицепремиерът в отговор на въпрос на “Труд ”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР