Мартин Стоев изведе националния отбор по волейбол до 17 години

...
Мартин Стоев изведе националния отбор по волейбол до 17 години
Коментари Харесай

Мартин Стоев след балканската титла: Тези деца ме разплакаха

Мартин Стоев изведе националния тим по волейбол до 17 години до балканска купа. На финала бяха победени домакините от Турция. С това беше обезпечена квота за Евроволей 2019 във възрастовата група.

Ето какво показа пред BGvolleyball.bg наставникът, станал в трети в света с мъжете през 2006 година:

 Девойките до 16 години приключиха пети на Балканиадата в Сомбор
Девойките до 16 години приключиха пети на Балканиадата в Сомбор

Момичетата на Теодора Бечева изгубиха с 1-3 от Румъния

Защо реши да станеш треньор на най-малките национали?

- Следейки сина ми Ерик в шампионата при 15-годишните, през последната година видях, че има много надарени деца от това потомство, които заслужават развиване. Вярвах, че може да се реализира нещо и първата крачка в тази тенденция е направена.

Какво е за теб реализирана купа на Балканиадата?

- Страхотен старт за това потомство и сладостен златен орден. За дребното време на подготовка и работа с тези деца - към двадесет дни, първото място е добър резултат.

Заяви след продобиване на финала: " тези деца ме разплакаха "...

- Да, тъй като е извоюван златен орден от деца, още са с чисто схващане и насладата им беше неoписуема, моята също...

Имаш доста оценки в кариерата си до момента, само че написа също, че това са най-ценните медали за теб?

- Да, това е сладостен златен орден, детски...

Бил си треньор на мъжете, в този момент на децата, има ли база на съпоставяне и къде е по-трудно?

- С експерти естествено е по-лесно. Но тези деца изпълняваха тактическите задания доста добре, което е учудващо за тяхната възраст. И това е едно от нещата, повлияли за постигнатия триумф.

В тази нежна възраст съумя да извадиш най-хубавото от уменията на тези дребни състезатели. Ти ли си добър треньор, те ли са способни волейболисти за своята възраст, и въобще кое способства за този триумф?

- Получи се сплав, сред щаб и децата. Успехът е неосъществим без тази сплав, единствено играчи без треньор не става, и треньор без играчи също.

Помогна ли ти това, че имаш младеж и някакъв опит с логиката на психиката на подрастващите?

- Аз упражнявам деца от една година насам, те не са чак толкоз дребни към този момент. Според мен възпитанието идва от родителите, а волейболът от треньорите.

Как съумяваш да балансираш сред треньор и татко?

- Синът ми Ерик е най-ощетен, тъй като няма право да се отпуска и за секунда. Но аз имам добър преподавател в лицето на татко ми, на времето беше същата обстановка, той бе треньор и татко, тъй че и съм минал през тази обстановка.

Колко надарени са тези деца?

- Доста, уповавам се мощно да се развиват и за в бъдеще. Тук е мястото да кажа обаче, че за триумф на подрастващите, за положителната работа и построяването им като състезатели, трябват и положителни треньори, експерти с опит и име. Гледах щаба на сърбите - Иван Милкович, Марко Самaрджич, щабът на гърците и турците също... Тоест, огромни имена от близкото минало са към децата. Смятам, че това е верният метод. С анонимници триумфи не се получават и не те взимат на съществено на интернационалните надпревари при децата, да не приказваме на по-високо равнище.

Какво е бъдещето съгласно теб на това потомство и мислиш ли си към този момент за Европейското следващата година?

- Стартът е отличен, бъдещето уповавам се да е положително. За европейското нищо не мога да кажа за момента, не сме виждали другите тимове. След квалификациите през януари 2019 година ще имаме повече информация за тимовете, състезателите и тяхното равнище.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР