Мартин Божанов-Нотариуса е живял нашироко, но оставя наследство в имоти

...
Мартин Божанов-Нотариуса е живял нашироко, но оставя наследство в имоти
Коментари Харесай

Нова мистерия край убития Божанов: Живял нашироко, оставя едва 700 бона наследство

Мартин Божанов-Нотариуса е живял нашироко, само че оставя завещание в парцели в България на стойност „ едвам “ 700 хиляди лв.. Това сочи информация в имотния указател. Поръчково убитият схемаджия, който бе премахнат на 31 януари, оставя много нищожно завещание – един апартамент и два гаража в София, 91 декара обработваема земя в Болярово и 2 имота в село Карлуково, община Луковит.
Жилището в столицата се намира в непрестижния квартал „ Люлин “. Апартаментът е 88 кв.м, а цената му е към 300 хилядарки.
Божанов също по този начин има и няколко гаража в София. Единият е на улица „ Княжевска “ и е 15,6 кв.м, другият е на улица „ Миле Попйорданов “ и е 18,4 кв.м. Стойността на двата гаража на сегашните цени е малко над 60 бона.
Божанов има също 2 парцела в село Карлуково, община Луковит. Единият е 905 кв.м, а другият е 750 кв.м. Там парцелите са много евтини и сегашната стойност на всички тези 1655 декара е към 60-70 хиляди лв..
Нотариуса е притежател и на близо 100 декара хубава, обработваема земя в град Болярово, област Ямбол. Тази земя на сегашните цени може да доближи над 230 хилядарки. Обработваемата повърхност обаче не е цялата владеене на Божанов, тъй като негови родственици също имат идеални елементи от земеделските земи.
По направената информация от „ България Днес “ в имотния указател излиза наяве, че всичките тези парцели са на приблизителна стойност от 660 бона, което е изненадващо на фона на това, което се приказва за Божанов, а точно с какъв брой пари е разполагал от направените измами и ходатайство сред магистрати и обвинени.
Запознати с следствието считат, че Нотариуса има активи в чужбина, както и офшорни сметки. Гледал е да няма доста парцели у нас, с цел да не стане недоверчив и да не се набива на очи на данъчните.
Въпреки че Божанов не оставя кой знае какво завещание, се оказва, че е превъртял голям брой жилища, гаражи и имоти. В тези схеми са се развъртели милиони левове, хипотетично над 5 милиона. Схемите са били следните. Нотариуса първо купува жилища за хипотетично оскъдни суми, след няколко месеца ги продава на сериозна облага. Има и друга скица, в която Божанов даже не си е бръкнал в джоба, с цел да купи нещо, тъй като няколко парцела са му били дарени. Можем единствено да допускаме, че тези дарения са част от тъмна договорка или пък от рекет. Минават няколко месеца и тогава Мартин Божанов продава надарените му парцели. Това му носи 100% облага. Въпросните парцели, които Нотариуса купува, или са му дарени, а единствено след месеци продава, се намират на централната ул. „ Аксаков “ в София, един в столичния квартал „ Манастирски ливади “, един апартамент 140 кв.м и един имот 2125 квадратни метра в кв. „ Кръстова вада “. Божанов също е препродал и един парцел в курортния морски град Несебър. Също по този начин е купил и продал апартамент на столичния бул. „ Сливница “. Нотариуса купува и един дребен склад, единствено 5,6 кв.м, и единствено след месец го продава.
Всички тези маневри на Божанов се случват от 2003 година насам. Къде са се изпарили всички тези пари от парцелите, по какъв начин ги е изпрал след това Божанов, към момента не е ясно. Едно обаче е ясно и то е, че съвсем всички парцели, които или е купувал или е продавал в даден стадий, са били под възбрани от проверяващите или частни правосъдни реализатори. Тоест Божанов не е имал право да се разпорежда с тях.
Припомняме, че Мартин Божанов беше показно премахнат на 31 януари в затворен комплекс в софийския квартал Горна баня. По информация на „ България Днес “ Нотариуса е бил грубо пребит с някакъв предмет, преди да му бъде пуснат един надзорен изстрел в главата. Съпругата му Гергана Божанова подава сигнала над 50 минути след убийството, тъй като го вижда на камерите, че лежи неподвижно до колата си.
2008 година комисията на Кушлев запорира
2008 година антикорупционната комисия на Кушлев запорира два парцела на Божанов. Единият е на улица „ Аксаков “ в столицата, а другият е в софийския квартал „ Люлин “. В последна сметка двете възбрани мистериозно изчезват и Нотариуса бързо се отървава от парцела на „ Аксаков “, само че този в „ Люлин “ взема решение да резервира. Тогавашната комисия, ръководена от Стоян Кушлев, се споделя КУИПП, което значи Комисия за определяне на имущество, добито от незаконна активност. Как и за какво тези възбрани са вдигнати, е цялостна тайнственост.
Патрон и кръст от клончета стряскат прокурори
Патрон и кръст от клончета стряскат прокурори, които са разследвали Нотариуса. Това заяви и.д. основен прокурор Борислав Сарафов пред Висшия правосъден съвет.
„ В неделя на 11 февруари до мен бяха пуснати отчети, че двама от прокурорите от СГП са получили закани за живота си. Единият е получил патрон в пощенската си кутия, другият, който е жена, е намерила кръст от клончета пред входната си врата “, споделя Сарафов и отбелязва, че ще изпрати отчет на министър Атанас Славов, с цел да им бъде обезпечена отбрана.
По време на чуването Сарафов показа информации за работата на прокуратурата по досъдебни производства за Нотариуса, формирани по сигнали за упражняван напън против съдии. Той заяви, че има две преписки. Едната е от 2017 година, формирана в Софийска градска прокуратура, към която е привързан и сигнал от арбитър Цветко Лазаров. По нея е предоставена инспекция на Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ (ГДБОП), след това има отвод от формиране на досъдебно произвеждане, като актът не е бил проверяван по реда на инстанционния надзор. На 6 февруари Върховната касационна прокуратура е указала на апелативната прокуратура да извърши инспекция на отхвърли.
Втората кореспонденция е от 2022 година, тя е формирана по данни от ГДБОП, като на идната година е формирано и досъдебно произвеждане и е привързан сигнал от арбитър Владислава Цариградска, която е заплашвана от Мартин Божанов. Разследването не е завършило, още се работи, уточни Сарафов.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР