Мартеница за Гинес плетат в Нови Искър. Хората в софийския

...
Мартеница за Гинес плетат в Нови Искър. Хората в софийския
Коментари Харесай

Мартеница за Гинес плетат в Нови Искър

Мартеница за Гинес плетат в Нови Искър. Хората в софийския регион се готвят да създадат най-дългата мартеница, съобщи БГНЕС.

След като през 2012 година оплетоха червено-бяла нишка с дължина 7562 метра, при започване на тази година, готвейки културния си календар, те взеха решение да подобрят личното си достижение.

“Първоначалната концепция беше да оплетем мартеница с дължина от към 10 хиляди метра. Създадохме нужната организация, поканихме учебни заведения, читалища, пенсионерски клубове да се включат в нашата самодейност. Те постоянно откликват и този път също прегърнаха нашата концепция. Така, в границите на към месец, се изплете тази мартеница ”, описа пред БГНЕС Веселка Петкова, заместник-кмет с направление обучение и просвета.

За да имат нужното пространство за работа, участниците в самодейността са разгърнали кълбета прежда на градския стадион. Докато работят обаче те откриват, че през 2015 година във Видин е подложен нов връх – мартеница с дължина към 16 хиляди метра. Без да се двоумят, те незабавно си набират още материали и стартират работа още по-упорито, с цел да го подобрят.

„ Към момента дръзвам да настоявам, че сме съумели да реализираме връх и да създадем мартеница с дължина над 20 хиляди метра. Това обаче ще го разберем публично в понеделник, когато довършим дефинитивно събирането на частите ”, добави Веселка Петкова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР