Мароко ще бъде домакин на 11 май на министерска среща

...
Мароко ще бъде домакин на 11 май на министерска среща
Коментари Харесай

Коалиция срещу терористите от Ислямска държава се среща в Мароко

Мароко ще бъде хазаин на 11 май на министерска среща на Глобалната коалиция против ДАЕШ (Организацията „ Ислямска страна “, позната у нас още и като ИДИЛ, на арабски известна с акронима ДАЕШ). Очаква се във форума да вземат участие министърът на външните работи, африканското съдействие и мароканците в чужбина Насер Бурита и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

Срещата в Маракеш е още една стъпка в устрема към интернационална ангажираност и съгласуваност в битката против ДАЕШ, с необикновен акцент върху африканския континент, както и върху развоя на терористичната опасност в Близкия изток и в други страни и райони.

В рамките на събитието министрите от обединението ще създадат обзор на дейностите, подхванати във връзка с напъните за стабилизиране в регионите, наранени преди този момент от ДАЕШ, в региона на стратегическата връзка против пропагандата на тази терористична формация за радикализация, нейните филиали и битката против задграничните бойци терористи.

Само преди няколко месеца обединението разгласи основаването на Африканската фокусна група. Тази значима стъпка би трябвало да бъде последвана по време на срещата в Маракеш по оформянето на спомагателни насоки и съответни реакции за справяне с подема на тероризма в Африка.



Насер Бурита, външен министър на Кралство Мароко

Като страна хазаин на тази среща и като съпредседател на Африканската фокусна група в границите на Коалицията, посредством тази среща Мароко утвърждава мястото си на районно и интернационално равнище в битката против тероризма и поддръжката си за мир, сигурност и непоклатимост в Африка.

Форумът е и ясно удостоверение за уговорката на Мароко в Коалицията, за това, че страната е благонадежден сътрудник и източник на мира и сигурност в района. Три поредни мандата Мароко бе съпредседател на Глобалния конгрес за битка против тероризма, страната е и хазаин на Службата на Организация на обединените нации за контратероризъм в Африка. През юни 2018 година Мароко провежда среща на политическите шефове на Глобалната коалиция против ДАЕШ, отдадена на терористичната опасност в Африка.

Това още един път показва доверието и уважението, на които се радва неповторимият метод, създаден от Мароко, под светлото управление на Н.В. крал Мохамед VI, в битката против тероризма, само че също и за отбрана на ползите на африканския континент в границите на многостранни платформи.

Глобалната коалиция против ДАЕШ е основана през септември 2014 година, с цел да се бори с едноименната терористична формация. Организацията ползва мултидисциплинарен, изчерпателен и холистичен метод, като обвързва страни и районни институции, стремящи се да сложат завършек на експанзионистичните желания на терористите и да разформироват нейните мрежи. Коалицията се състои от 84 страни сътрудници и интернационалните организации от разнообразни райони на света.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР