Мароканският министър на външните работи, африканското сътрудничество и емигрантите Насър

...
Мароканският министър на външните работи, африканското сътрудничество и емигрантите Насър
Коментари Харесай

Лондон подкрепя основни реформи, извършени в Мароко

Мароканският министър на външните работи, африканското съдействие и емигрантите Насър Бурита и държавният министър за Близкия изток, Северна Африка, Южна Азия и Обединените народи на Англия лорд Ахмад Уимбълдън, се изявиха като съпредседатели на Четвъртата сесия на Стратегическия разговор сред двете страни, която се състоя в Рабат.

Този стратегически разговор започва в Лондон на 5 юли 2018 година за консолидиране на историческите връзки сред двете кралства и по-нататъшно подсилване на двустранните връзки. Той се основава на няколко структуриращи тематики, а точно политически и дипломатически съставен елемент, както и съдействие в сферите на сигурността, стопанската система, културата и образованието.
-->
Бяха основани работни групи по всеки дирек на съдействие за подсилване на обмена и консултациите по предпочитани двустранни въпроси и за откриване на нови благоприятни условия за съдействие в тези области.

На 17 септември 2019 година в Рабат се организира втората сесия на Стратегическия разговор, която докара до изтъкване на стратегически въпроси в двустранните връзки. Третият се организира в Лондон на 8 декември 2021 година под председателството на Бурита и неговата английска колежка в оня миг Елизабет Тръс.

Сега, в тази сесия на стратегическия разговор, държавните управления на Мароко и Англия подписаха стратегическа рамка за съдействие за дейности в региона на климата, чистата сила и зеления напредък.

Подписана от министъра на външните работи, африканското съдействие и мароканските емигранти, Насър Бурита, и държавния министър за Близкия изток, Северна Африка, Южна Азия и Обединените народи на Англия, лорд Ахмад Уимбълдън, тази стратегическа рамка има за цел да поддържа, улесни и ускори двустранното съдействие в региона на опазването на климата, чистата сила и зеления напредък. Всичко е за да се поддържа развиването на Мароко към устойчива, нисковъглеродна и щадяща стопанска система, с оглед обезпечаване на виновен и интензивен преход от изкопаеми горива към чиста и налична сила.

Рамката също по този начин има за цел систематичното консолидиране на дейностите и въздействията върху климата в планирането и дейностите на държавното управление и частния бранш, както и растежа на мощни, диверсифицирани и устойчиви икономически/производителни браншове в Мароко, които отключват качествени работни места, вложения и напредък.

Подписването на тази рамка за съдействие се случи в границите на Четвъртата сесия на стратегическия разговор сред Мароко и Обединеното кралство, съпредседателствана от Бурита и лорд Ахмад Уимбълдън, която беше белязана от взаимно изказване, в което и двете страни приветстваха високото равнище на двустранните връзки и потвърдиха общото си предпочитание за по-нататъшно подсилване на тяхното стратегическо партньорство.

Англия приветства и изрази поддръжката си за огромните промени, осъществени от Мароко под управлението на крал Мохамед VI, които са част от новия марокански модел за развиване (2021-2035 г.), ориентиран към по-отворено, приобщаващо и динамично мароканско общество и стопанска система, в това число в региона на правата на индивида.

Съгласно взаимното изказване, оповестено в края на сесията Англия смята Мароко, под управлението на крал Мохамед VI, за благонадежден и рационален районен и интернационален сътрудник, който играе основна роля и за стабилността, мира и развиването в района, изключително в Средиземноморието, региона на Сахел-Сахара и Западна Африка.

Англия също по този начин приветства значимата роля на краля, като лидер на вярващите, в насърчаването на междурелигиозния разговор и разпространяването на универсалните полезности на мира, толерантността и другостта.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР