Марк Шатълуърт заяви във встъпителната си реч преди конференцията OpenStack

...
Марк Шатълуърт заяви във встъпителната си реч преди конференцията OpenStack
Коментари Харесай

Времето на поддръжка на Ubuntu 18.04 бе увеличено на 10 години

Марк Шатълуърт съобщи във встъпителната си тирада преди конференцията OpenStack Summit, че времето за поддръжка на LTS версията на Ubuntu 18.04 се усилва от 5 на 10 години . Марк разясни, че увеличението на времето на поддръжка се постанова заради задоволително дългия витален цикъл на операционната система във финансовата и телекомуникационната области, както и с нейния задоволително дълъго потребление във вградените и IoT устройствата.

По този метод, времето на поддръжка на Ubuntu 18.04 се изравни с това на промишлените дистрибуции Red Hat Enterprise Linux и SUSE Linux, които също се поддържат 10 години.

Срокът на поддръжката на Debian GNU/Linux, дружно с програмата за разширена поддръжка е 5 години. Версиите openSUSE се поддържат в продължение на 18 месеца за междинните версии (42.1, 42.2,…) и 36 месеца при обилни промени (42, 15,…). Fedora Linux се поддържа 13 месеца.

В обявлението се загатва само версията Ubuntu 18.04. Засега не е известно, дали 10-годишната поддръжка ще важи и за идващите LTE версии на Ubuntu. Обновявания за Ubuntu 16.04 и 14.04 са планувани да излизат в продължение на 5 години. За Ubuntu 12.04 важи програмата ESM (Extended Security Maintenance), в границите на която обновяванията за уязвимости в ядрото и за най-важните пакет ще излизат още 3 години. Достъпът до ESM-обновяванията е заплатен.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР