Мария Захарова Седмица след като предизвика скандал с твърдението си,

...
Мария Захарова Седмица след като предизвика скандал с твърдението си,
Коментари Харесай

Москва отново се обяви за спасител на българските евреи и предупреди за паметниците си у нас


Мария Захарова

Седмица откакто провокира скандал с изказванието си, че Червената войска е избавила българските евреи по време на Втората международна война, Москва още веднъж удостовери същата теза, само че с ангажимента, че главният проблем е за какво няма осъдени за непрекъснатите вандалски нападения против руския монумент в София. Това стана на следващия седмичен брифинг на говорителката на съветското външни министерство Мария Захарова, която на 2 ноември съобщи, че руските воини са предотвратили депортацията на евреите в България и по този начин са избавили към 50 хиляди души от неизбежна крах.

Твърдението й бе отхвърлено от Външно министерство в София, а президентът Румен Радев съобщи, че то е плод на непознаване на историята или на опит за провокация. Впоследствие думите на Захарова бяха опровергани и от Организацията на евреите в България " Шалом ", както и от Американския еврейски комитет.

" Това, което виждаме, сподели, че има опити целият диалог да бъде пренасочен от действителна оценка към историческата част. Нея дано я разясняват историците. Ние споделяме, че е належащо почитание към паметта на хората, дали живота си не за завоюването, а за освобождението на други страни от фашизма ", реагира гласът на съветското външно ведомство на последния си брифинг в четвъртък.

Коментарът ѝ бе провокиран от журналистически въпрос, обвързван със положението на паметника на Съветската войска в София. По този мотив Захарова показа, че " системно засягаме проблематиката с паметниците ".

" Виждаме, че това, което се случва с паметниците на героите от Втората международна война, освободили Европа и по-специално България от фашизма е, че те биват подлагани на набези. Но за жалост не виждаме съответна реакция от страна на страната. Става дума за неподвеждане на тези действия под наказателна отговорност. По отношение на тези монументи се демонстрира отношението на хора, настоящи отвън подтекста, отвън последствията от Нюрнбергския развой ", добави Захарова, обръщайки се към София с въпрос: " Защо, когато молим да бъдат предпазени нашите монументи – по време на договаряния, в двустранни контакти, не ни чуват? "

Тя въпреки всичко означи, че нямала желание да влиза в " полемики на исторически тематики, единствено желаеме да бъдем чути и паметниците да бъдат поддържани в нужното положение, а тези, които ги оскверняват, да бъдат открити и осъдени ".

След което показва, че позицията ѝ за спасяването на българските евреи не е мръднала на йота, призовавайки всички, които се интересуват от тематиката, да прочетат мнението на научния шеф на Руското военно-историческо общество – Михаил Мягков.

През уикенда съветското посолство в София разгласява въпросното мнение във Facebook. Според Мягков депортирането на евреите от България е било предотвратено през 1943 година с помощта на опълчването на жителите и на позицията, заета от Българската православна черква, на публичните организации и самия цар Борис, само че то е нямало да бъде допустимо преди успехите на Червената войска при Сталинград и Курск.

След прелома във войната българските управляващи са били принудени да се оглеждат за контакти с Антихитлеристката коалиция, а без Червената войска нацистите са щели да ги принудят да вземат участие в Холокоста на своя територия, счита съветският историк. Затова и по думите му съветското външно министерство е " безусловно право " да твърди, че Съюз на съветските социалистически републики има съществена роля в този исторически акт.

Претенциите на Москва да си присвои спасяването на българските евреи провокира същинска стихия в България и упованията бяха, че руснаците ще се опитат да тушират тематиката и да лимитират " вредите ", защото рискуват да разклатят и поддръжката си измежду така наречен русофили у нас. Това обаче не се случва, видно от изказванията на Захарова. Междувременно депутатът от Българска социалистическа партия Иво Христов провокира второстепенен трус с изказванието си, че Москва е права за евреите, само че защото 80 на 100 от българите са " дебили ", не схващат това.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР