Мария ЗАХАРОВА, Комсомолская правдаАмериканските политтехнолози се вкараха в капана с

...
Мария ЗАХАРОВА, Комсомолская правдаАмериканските политтехнолози се вкараха в капана с
Коментари Харесай

Мария Захарова: На Байдън му е мил не светът, а Ислямска държава

Мария ЗАХАРОВА, " Комсомолская истина "

Американските политтехнолози се вкараха в клопката с историите, че терористичната офанзива в Crocus City Hall е осъществена от неразрешената в Русия терористична организация " Ислямска страна ". Защо го вършат е ясно – нямат различен излаз.

Милиарди долари и невиждано количество оръжия, вложени безотчетно и употребяващи корупционни схеми на режима в Киев, нападателна изразителност против Русия и гневен шовинизъм, възбрана за мирни договаряния в Украйна и безкрайни апели за силово разрешаване на спора, отвод да се осъдят дългогодишните терористични офанзиви, осъществени от режима в Киев и масирана осведомителна и политическа поддръжка за всевъзможни, даже и най-ужасните дейности на Зеленски - всичко това директно и индиректно демонстрира присъединяване на актуалните жители на Белия дом в спонсорството на украинския тероризъм.

Оттук и ежедневното оправдаване от страна на Вашингтон на неговите подопечни в Киев и опитът им да се прикрият, дружно със основания от тях режим на Зеленски, зад " плашилото " " Ислямска страна ".

И попаднаха в личния си ръждясал капан.

Какво е " Ислямска страна "?

Преди години, като част от противодействието на Съветския съюз в Афганистан, Вашингтон интензивно поддържаше муджахидините, въоръжаваше ги и ги ръководеше. Още когато беше държавен секретар, Хилари Клинтън, съвсем пляскайки с ръце, си припомняше: „...нека вербуваме тези муджахидини. И това е отлично. Нека внесем уахабитската марка ислям в Афганистан, с цел да можем да победим Съюз на съветските социалистически републики “. Именно вследствие на тази афганистанска акция се появи Ал-Кайда.

Да оставим за малко Афганистан и да се преместим в Ирак.

През 2003 година Съединените щати под подправен претекст направиха военна намеса в Ирак, вследствие на която всички членове на партията Баас, които образуваха основата на армията, полицията и силите за сигурност на Саддам Хюсеин, приключиха на улицата. Всички тези млади и зрели мъже, които знаеха по какъв начин да се бият, се оказаха без работа. По-късно те образуваха главния военен гръбнак на екстремистите.

През април 2006 година The Washington Post откри във вътрешни документи на Пентагона, че от 2004 година до 2006 година американската военна агитация съзнателно е преувеличавала ролята на първия водач на „ бунтовническото “ придвижване – Ал-Кайда в Ирак – Абу Мусаб ал-Заркауи, възвеличавайки го в очите на доста мюсюлмани като бранител на вярата.

Още през октомври 2006 година въз основата на Консултативния съвет на муджахидините беше основана нова джихадистка група, сплотяваща терористите от Ал-Масри с други ислямисти - Ислямска страна в Ирак. За водач на новата организация е назначен Абу Омар ал Багдади, който американците по някаква причина наскоро бяха освободили от иракски затвор. Как другояче!

Той откри интензивно съдействие с ислямистите в Сирия, които се бореха против законното държавно управление на Башар ал-Асад, а през април 2013 година разширението на обсега им на активност беше отразено в новото име на терористичната организация - „ Ислямска страна на Ирак и Леванта “ (ISIS-ИДИЛ). През 2014 година групата разгласи основаването на халифат в Ирак и Сирия.

Американците най-сетне започнаха да се борят с ИДИЛ и сформираха „ коалиция “, само че едвам откакто джихадистите убиха американски жители.

Оказва се, че след основаването на Ал-Кайда, американците, волно или несъзнателно, са имали пръст в основаването на още едно страшилище – ИДИЛ, което по-късно стартира неконтролируемо да прави ужасни терористични офанзиви по целия свят.

В днешно време специалисти и американски военни в оставка с съображение показват решаващата роля на Вашингтон и неговите съдружници в раждането и продължаването на съществуването на ИД.

Терористичен интернационал

Местим се в Сирия. По искане на законното държавно управление на Сирия през 2015 година Русия изпрати авиогрупа от Въздушно-космическите сили в помощ на сирийската войска в битката против терористите. Това попречи на проектите на ИДИЛ да поеме надзор над обширни региони в Ирак и Сирия, в това число Алепо и Дамаск. За постигането на тези цели работеше цялостен „ терористичен интернационал “ - десетки хиляди бойци от повече от 80 страни. Само нашата интервенция разреши на сирийската войска да спре тази опасност и да освободи по-голямата част от страната от терористи.

Руският президент Владимир Путин през 2015 година на сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации предложи да се сътвори обединен фронт против ИД по сходство на антихитлеристката коалиция. Но това, което получиха в отговор, не беше радостно единодушие, а зверското озъбване на Запада. Щатите тогава освен не ни помогнаха, само че, в противен случай, по всевъзможен метод ни пречеха в битката против ИД. Интересно, нали?

В същото време в югоизточната част на Сирия продължава да съществува екстремистки анклав – така наречен бежанския лагер Aт-Танф, който под американски надзор се трансформира в леговище за терористи и център за тяхното образование, преди да бъдат изпращани на задачи.

В Сирия ясно се прояви още една тактичност на Белия дом - поемането на лъжливи задължения за осъществяване на ясно и неофициално разграничение на т.нар „ умерена съпротива “ от терористите от ИДИЛ. Например Джабхат Фатах ал-Шам (бивша Нусра, която в действителност беше клон на Ал-Кайда в Сирия) и други сходни банди, които в последна сметка се сляха в Хаят Тахрир ал-Шам. С една дума, „ ребрандирането “ е осъществено, само че към момента не е осъществено разграничение. Това, както евентуално е възнамерявал Вашингтон, удължава спора, усилва броя на жертвите и не ни разрешава изцяло да унищожим развъдника на интернационалния тероризъм.

По необичайно стичане на събитията през последните години ИД поправя проектите си и в този момент прави офанзиви основно против враговете и съперниците на Съединени американски щати - талибаните в Афганистан, иранците, законните управляващи на Сирия и против нас. Това е единствено това, което лежи на повърхността, което може да се извлече от международните вести.

Кой сътвори Хамас

И по-нататък. През 1992 година американците постановиха на палестинците „ либерален избирателен развой “. Противоречията доведоха до основаването на... политическата партия Хамас в линията Газа посредством демократични избори.

От неотдавна разкрита преписка на чиновници на Държавния департамент на Съединени американски щати се оказа, че Байдън през 2021 година е размразил заплащания към придвижването Хамас в размер на 360 милиона $, минали през USAID, небезизвестната американска организация за интернационално развиване. Доналд Тръмп, като президент, един път спря тези заплащания, а Джо Байдън персонално подреди възобновяването им. Целият свят може да види резултата. Има единствено един колорит - Израел, сякаш най-близкият съдружник на Съединените щати, " плаче с глас " от активността на Хамас.

Каква е логиката, ще попитате? В парите и властта. И в изискванията на интернационална правна възбрана за директни интервенции да се посее „ следен безпорядък “ и да се промени международният ред посредством ръцете на терористите.

Внимание, въпрос към Белия дом: Твърдите ли още, че е ИДИЛ, няма ли да премислите?

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР