Мария Габриел оттегли заявеното от нея изпълнение на проучвателния мандат

...
Мария Габриел оттегли заявеното от нея изпълнение на проучвателния мандат
Коментари Харесай

Официално: Мария Габриел оттегли кандидатурата си за премиер, какво следва

М песен Габриел отдръпна декларираното от нея осъществяване на проучвателния мандат за образуване на държавно управление. Това стана с подаването на заявление до ръководителя на Народното събрание и Парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Документът беше импортиран в деловодството на Народното събрание тази заран в 9:09 часа.

В него се показва още, че Габриел няма да взе участие в парламентарна процедура по желание на министър-председател и няма да предложи конструкция и състав на Министерски съвет, оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ.

В заявката си Мария Габриел показва, че

" контрактуваният “ротационен " модел на практикуване на изпълнителната власт в мандата на 49-ото Народно заседание, предполагаше промяна на лицето,  упражняващо пълномощията на министър-председател, с това на заместител министър-председател и назад, в предвидима и безспорна процедура. Балансът на политическата отговорност, съгласно обективната съдружна тежест на субектите, формиращи болшинството в 49-ото Народно събрание, бе споделено схващане по време на договарянията за целите на взаимно ръководство и механизма навземане на решения ”.

Мария Габриел акцентира още, че  

" координираният отвод от и отвращение за присъединяване в кабинета Габриел-Денков на 11 министри от кабинета Денков-Габриел, посредством формулярни/бланкови заявки и неналичието на единодушие по време на последвалите договаряния, обезсмисля процедурата по избирането на министър-председател и състав на държавно управление. Така, на процедура, развиването на конституционната процедура не може да завърши сполучливо ".

След внасянето на декларацията на Мария Габриел с отвод да бъде министър председател, следва гласуването на това решение в Народното събрание.  

При единодушие от народните представители, ще се отключи идната конституционна процедура, а точно връчване от президента Радев на втори мандат за сформиране на държавно управление, в тази ситуация на втората политическа мощ ПП-ДБ. Те ще имат 7 дни да предложат състав на кабинет, отпред с техен министър председател и да върнат мандата на президента изпълнен или несбъднат.

Ако вторият мандат бъде върнат от ПП-ДБ несбъднат,

президентът Радев ще реши на коя парламентарна група да връчи третия мандат. Ако и с третия мандат не може да се сформира кабинет, тогава президентът ще издаде декрет за насрочване на предварителни избори.

Припомняме, че първият мандат за сформиране на държавно управление бе връчен на ГЕРБ-СДС, които в продължение на сделката си с ПП-ДБ за ротационен кабинет, върнаха изпълнен мандата на президента. От ПП-ДБ обявиха, че министрите в този посочен кабинет не са били дали единодушие и си направиха отказ. След едноседмични договаряния или по-скоро липса на такива, претендентът на ГЕРБ-СДС Мария Габриел внесе в деловодството на Народното събрание декларация, с която се отхвърли да бъде министър председател.

Ако се стигне до там президентът да назначава кабинет,

Румен Радев може да избира всред ръководителя на Народното събрание, ръководителя на Сметната палата или заместниците му, шефа и подуправителите на Българска народна банка, омбудсмана или заместниците му.

Настоящият ръководител на Народното събрание е Росен Желязков от ГЕРБ-СДС.

Настоящият ръководител на Сметната палата е Димитър Главчев, някогашен ръководител на Народно събрание от ГЕРБ-СДС. Заместниците на Главчев са Горица Грънчарова – Кожарева и Тошко Тодоров.

Управителят на Българска народна банка е Димитър Радев, който е в своя втори шестгодишен мандат като гуверньор.

Промените в Конституцията показват омбудсмана като вид за Радев. Това е Диана Ковачева, през януари обаче тя беше определена от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за български арбитър в Европейския съд по правата на индивида.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР