Мария Габриел на предизборно събитие на ГЕРБ за представяне на

...
Мария Габриел на предизборно събитие на ГЕРБ за представяне на
Коментари Харесай

Колко скалпа ще вземе европейският парламент?

Мария Габриел на предизборно събитие на ГЕРБ за показване на претендентите за евродепутати

© Цветелина Белутова Одобрението на Европейската комисия (ЕК) от Европейския парламент нормално е скучно събитие. Освен в случай че някой претендент за член на Европейска комисия, като някогашният български външен министър Румяна Желева, не се провали шумно, изпитът е съвсем условност, при който бъдещите комисари се пробват да не кажат нещо спорно, което да подразни евродепутатите. Изслушванията нямат нищо общо с драматургията на същата процедура в американския Конгрес - да вземем за пример препоръчаният от американския президент Доналд Тръмп за арбитър във Върховния съд Бред Кавано трябваше да отговори на над 1000 писмени въпроса (на 283 страници) от сенаторите, преди да застане пред тях за чуване онлайн.

Тази път обаче процесът стартира забавно. В края на предходната седмица правната комисия на Европейския парламент заключи, че пред препоръчаните от Унгария и Румъния комисари стоят непреодолими спорове на ползи и те не могат да бъдат изслушани от депутатите. В понеделник парламентарната комисия препотвърди позицията си, което значи, че номинираната за ръководител на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен би трябвало да убеди Букурещ и Будапеща да й предложат нови претенденти.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Другите препоръчани кандидат-комисари също не са ваксинирани от проблеми. Досега взаимната поддръжка на социалисти и християндемократи осигуряваше на двете партии безпроблемен надзор над основни позиции. Това към този момент няма да е по този начин. Още по време на избора на Фон дер Лайен, който меко казано не завърши безпрепятствено, политическите групи отхвърлиха да сключат така наречен " пакт за ненападения ", т.е. взаимно да поддържат претендентите си. Именно по тази причина Фон дер Лайен завоюва гласуването в Европейския парламент с болшинство от единствено девет гласа. Така започващите през днешния ден чувания на претендент комисарите могат да слагат връх по отхвърлени комисари. Досега, евродепутатите са отхвърляли по едно (2009 година - Румяна Желева) или най-вече две (2004 г.) оферти на страните членки, а някои претенденти трябваше да сменят ресорите си.

Ще има ли проблем Мария Габриел?
Почти несъмнено не

Мария Габриел, която е българската номинация за комисар за " Иновации и юноша " надали ще срещне някакви проблеми при чуването си, което следва да стартира през днешния ден в 19:30 българско време.

В предварителните 25 писмени въпроса, които евродепутатите сложиха за нейната валидност да поеме предоставения й сектор, нямаше даже намек за нещо конфронтационно. Днес Габриел ще би трябвало да дава отговор на 25 устни въпроси на евродепутатите, които не са и известни авансово. Те обаче надали ще касаят професионалния опит на Габриел, а по-скоро ще се въртят към някои насоки от активността и като комисар – да вземем за пример по какъв начин евродепутатите да реализират по-голям надзор върху харченето на средства за просвета, или пък по какъв начин да се направи взаимовръзка сред поддръжката на Европейски Съюз за проучванията и политиката за климатичните проблеми. Като цяло българският комисар е непротиворечива персона и не е известна със мощно изявени позиции, които да накарат депутатите да влязат в спор с нея.

През 2017 година Габриел мина леко чуването си за цифров комисар в европарламента, като към нея има един-два по-критични въпроса, да вземем за пример какво е мнението за обсъжданата тогава опция софтуерните компании да оставят малки врати в криптиращите стратегии за правоохранитените органи. Отговорите на Габриел не бяха напълно безапелационни, само че и не дадоха опция за особена рецензия. След което кандидатурата й беше гласувана с безапелационно болшинство.

А кой ще има проблеми?
Двама претенденти – огромни, трима – не толкоз

Като с вълшебна пръчка предходната седмица завърши следствието на европейската организация за битка с измамите (OLAF) против полския претендент за комисар по земеделието Януш Войчеховски. Той беше проверяван за злоупотреби с европейски средства, до момента в който е бил евродепутат в интервала 2004-2014 година Но тъкмо преди казусът да бъде прегледан от евродепутатите, ОЛАФ разгласи, че закрива следствието, защото Войчеховски е върнал 11 243 евро, които са му били непозволено платени Белгийските управляващи пък не откриха учредения да стартират следствие против външния министър на страната Дидие Рейндер, който е препоръчан за комисар по правораздаването. Той беше упрекнат от чиновник на белгийските специфични служби в операция на търга за построяването на посолството на страната в Конго. Двамата обаче ще имат проблеми с евродепутатите, които си проличава и от техните предварителни писмени въпроси.

Бившият представител на Европейската комисия Маргаритис Схинас, който е препоръчан за зам-председател на Европейска комисия с сектор " Съхраняване на европейския ни метод на живот ", евентуално ще би трябвало да дава отговор на заядливи въпроси от евродепутатите. Схинас ще е координира миграционните политики на Европейска комисия и наименованието на ресора му се стори анти-имигрантско на доста депутати. Самият Схинас заобикаля да загатва купата си обществено (например тя липса в twitter му), която може да бъде елементарно модифицирана за утешение на евродепутатите.

Френското предложение – Силви Гулар, пък е разследвана от френските управляващи, че непозволено е плащала на собствен помощник в европарламента, който в действителност е вършел партийна работа във Франция. Гулар е върнала непозволено изразходваните средства – 45 хиляди евро, само че това не е прекратило инспекциите. По-големият й проблем може да се окаже желанието на Европейската национална партия (ЕНП) да си върне на френския президент Еманюел Макрон. Макрон сполучливо блокира водача на ЕНП в европарламента Манфред Вебер да стане ръководител на Европейска комисия.

Италианското предложение за стопански комисар - Паоло Джентилиони, пък среща недоверия в доста евродепутатите, защото наподобява необичайно италианец да следи до каква степен Италия съблюдава европейските фискални правила. По-големият проблем на някогашния италиански министър председател обаче ще пристигна от другаде. Той беше препоръчан за комисар след разпадането на доскорошното италианско съдружно държавно управление, от което изпадна анти-имигрантската " Лига " на Матео Салвини. Сега депутатите на лигата в европарламента се чака да обстрелят Джентилиони със сериозен " другарски огън ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР