Мария Чернева е биохимик и микробиолог по образование и журналист

...
Мария Чернева е биохимик и микробиолог по образование и журналист
Коментари Харесай

Болници на самотек. Ще им помогне ли новият модел на Ананиев?

Мария Чернева е биохимик и микробиолог по обучение и публицист по специалност. Близо 30 години следи проблемите на опазването на здравето и обществената сфера за Българска национална телевизия. От 2013 до 2018 година е член на публичния съвет на Фонда за лекуване на деца. Статията й е препечатана от " Свободна Европа ".

Р. К. е на 47 години от Кула. Един ден тя получава тежък кръвоизлив и мощни болки, явно става дума за гинекологичен проблем. Близките й бързо я откарват до най-близката болница – тази във Видин. Там я одобряват, тя лежи три дни, диагностицират я, само че не я лекуват. Препоръчали са интервенция, само че неразбираемо за какво не я вършат. Изписват я неизлекувана.

Само след два дни дамата още веднъж е с болки и кръвоизлив. И още веднъж околните й тичат към Видинската болница. Там отхвърлят да я одобряват наново. Обясненията са мъгляви – от " нямаме кръв ", през " изчерпана клинична пътека ", до " няма кой ".

Хората са принудени да отидат в болничното заведение в Монтана. Там оперират дамата незабавно. Историята завършва с хепи енд.

Или не напълно " хепи ". Стига да има избор, идващият път уплашеното семейство от Кула ще подмине видинската болница. Където несъмнено са си усвоили парите по клинична пътека, вместо да я насочат към Монтана още първият път.

За какво приказва този случай

Въпросът, който поражда, напълно не е в това за какво са изписали пациент без да е оздравял. Отговорът и във видинската, и във врачанската, и в добричката, и в софийските лечебни заведения би бил еднакъв – изписали са я, тъй като могат да го създадат. Системата им го разрешава. По-скоро – не ги глоби.

НЗОК ще заплати за този пациент, без значение от това дали на изхода той е оздравял или не. Това прави случаи като този на К. Р. от Кула систематичен. Национално внушителен.

Друг е въпросът, че тъкмо Видин не може да си разреши да губи пациенти. Операцията не е от комплицираните, няма да вкара в дълг болничното заведение. Но по всяка възможност в действителност не е имало кой да оперира в оня миг дамата.

В АГ отделението на МБАЛ " Св. Петка " има трима лекари, като единствено един от тях може да оперира. " Трима лекари " несъмнено е реалност, който слага под подозрение пълноценната работа на АГ отделението. И останалите цифри го удостоверяват.

От 600 новородени във Видин предходната година единствено 300 са родени в локалната болница. Тази година евентуално ще е още по-зле, тъй като за първите 6 месеца родените в " Св. Петка " са едвам 100. Изглежда видинчани постепенно и методично дават избор на съмнение на личната си болница. Дори ръководителят на общинския съвет около митингите там призна, че внуците му са родени в София.

Така завършва този образец за поделение, което ще се закрие от единствено себе си, в случай че сестрите и акушерките, които са подали групови оставки, изпълнят заканата си. Като нищо.

Затвореният кръг: хората, заплатите, демографията

" Св. Петка " няма изключително добра вероятност. Няма фрагменти. Не се задържат, тъй като заплатите са ниски. Заплатите са ниски, тъй като няма доходи. А няма доходи, тъй като няма пациенти. Не че видинчани са по-малко заболели. Просто хората са малко – има-няма 20 хиляди.

Това е една от дребното лечебни заведения, която не може да усвои парите, които касата по предел е подготвена да й даде. От 900 хиляди на месец болничното заведение съумява да си създаде 700 хиляди. И заплатите няма по какъв начин да отлепят от повече от обидните 600 лв..

Оставена сама на себе си, болничното заведение последователно умира. Повечето от работещите са пенсионери, има цели действия и отделения, които отпадат. При това състояние митингите на сестрите даже са закъснели.

Но каквото и да мислим за положението на " Св. Петка ", значимата вест е, че протестната вълна излезе от бутилката. Пък и хората за толкоз години се научиха, че пред наближаващи избори митингите имат доста по-добри шансове за триумф. Така че опозицията получава нещата наготово. И бърза да " поддържа " сестринските митинги.

Може ли проектореформата на Ананиев да реши проблем като този

Има ли късмет видинската болница? Дали пък той не е в демонополизацията на здравното обезпечаване по модела на Ананиев? Да забележим.

Нека приемем условно, че на полето излизат трима нови играчи в лицето на частни здравни фондове (освен НЗОК). Тъй като те са задължени да имат национално покритие, ще се наложи и четирите фонда да договарят за здравни услуги със " Св. Петка ". Просто тъй като няма друга болница в региона. И тъй като Видинската болница е в ролята на монополист, можем да си помислим, че тя най-сетне ще си вдигне цената и ще може да притегли мечтаните фрагменти.

При толкоз скъпи здравни услуги обаче, фондовете ще би трябвало да вложат много старания да управляват разходвам. Да управляват и качеството. Да не заплащат за един пациент по няколко пъти. Или в резюме: да създадат по този начин, че Р.К. от Кула да не се връща отново. Звучи отлично! Но не и за частния фонд. Той би трябвало да построи гигантска администрация на всички места. Да назначава хора, да управлява харчовете, да отделя за запас. И ето я тежката скъпа администрация на НОЗК, умножена по четири. Като прибавим и това, че ще си имат работа и с други " монополисти ", като добричката, врачанската и десетки други лечебни заведения Кой осигурител ще се навие да се хване на това хоро?

То и в " Св. Петка " нещо не бързат да се радват. И те би трябвало да умножат по четири издръжката на администрацията, която в този момент се занимава с бумагите към НЗОК. И дали ще им остане нещо за лекарите и сестрите, дето би трябвало да се примамват с по-големи заплати?

Общината, която се сети, че е акционер в болничното заведение

Покрай митингите в този момент в общината са се сетили, че са акционери в болничното заведение. С 10 %. И под натиска на общинските съветници на Българска социалистическа партия взели, та дали своят вот 150 хиляди за по-високи заплати. Нищо, че май парите ги нямало, нищо че май е нелегално и че кметът щял да оспорва в съда това решение. Пък и шефът на " Св. Петка " доктор Цветан Василев твърди, че няма да вдигне заплатите. Каква е гаранцията, че ще има тези пари и следващата година?

Изглежда болничното заведение ще си върви към затихване от единствено себе си. Но в случай че ражданията може да се трансферират по-безболезнено в Монтана и София, какво да се прави със незабавните инфаркти и инсулти? Пътят до Монтана е въпреки всичко дълъг, рисков.

Колкото и да е необикновено, късмет за решение на въпроса дават локалните избори. " Невероятно ", тъй като точно локалните избори години наред са били причина всяка промяна да буксува. Просто оздравителните ограничения са непопулярни и не печелят избори. Но в този момент за първи път опазването на здравето влезе в мощно политическо послание. А и търпението на електората, който се състои от пациенти, взе да се изчерпва. Така че претендентите с работещи обещания има късмет да завоюват. Общината във Видин има какво да направи, с цел да притегли лекари. Общините в Добрич, Силистра и Враца също.

И когато здравното министерство се умори от словесни извършения за " нов здравноосигурителен модел ", може да се заеме с пробойните. С контрола на разходвам, качеството, с регулацията на цените и положителните практики. Настоящият здравноосигурителен модел не е привършен. Той просто е килнат до неразбираемост.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР