Маргарита Стоянова завършва образованието си в Медицински колеж Йорданка Филаретова

...
Маргарита Стоянова завършва образованието си в Медицински колеж Йорданка Филаретова
Коментари Харесай

Маргарита Стоянова: Добрата дума е еднакво важна и за пациента, и за медицинския персонал

Маргарита Стоянова приключва образованието си в Медицински лицей " Йорданка Филаретова " - София през 1985 година От същата година става част от екипа на болница " Пирогов ".

През 1990 година приключва специализация в Германия и работи като анестезиологична сестра в лечебно заведение в гр. Ной-Улм.

През 2007 година професионалният й път я връща в УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов " като част от екипа на проф. Димитър Раденовски, а през 2017 година стартира работа в Клиника по гнойно-септична хирургия на болничното заведение.

През 2019 година придобива бакалавърска степен като здравна сестра, а през 2021 година и магистърска степен „ Управление здравни грижи " към Факултет по публично здраве на Медицински университет - София.

В момента е основна здравна сестра на УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов ".

Днес, в Световния ден на сестринството, беседваме със сестра Маргарита Стоянова за работата й в " Пирогов ", за специалността, която носи компликации, само че и задоволство, за опциите, които предлага незабавната болница на всеки, който пожелае да откри професионална реализация в нея.

Сестра Стоянова, коя е най-трудната задача, с която се заемате заран, когато стартира работният Ви ден?

В болница като “Пирогов” рядко можем да създадем разлика сред заран или следобяд, делник или празник. Динамичният ритъм на работа тук изисква от всеки от нас цялостна централизация и отдаденост в региона, в която работи.

Всеки знае, че да се работи с хора не е елементарно. Истинско предизвикателство е, тъй като пациентите идват при нас поради тежък проблем, поради болежка, постоянно са в обстановки, в които се борим за живота им. Специалистите по здравни грижи, другояче казано – медицинските сестри в УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “, вземат участие интензивно точно в тази битка за живот.

Лесно ли е да се сформират графиците на такава огромна болница?

Както споделят сътрудниците в „ Пирогов “: „ При нас няма нищо елементарно “. Аз бих добавила - в случай че беше елементарно - нямаше да е при нас. Но „ пироговци “ не се плашим от това. За съставянето на всеки график е належащо да бъдат съобразени доста променливи величини. В момента моята работа като основна сестра изисква и контролни функционалности. Фактът, че имам опит като старша сестра, доста ми оказва помощ. Сега ползвам знанията и уменията да провеждам активността на една клиника, само че към този момент в доста по-голям мащаб.

За какво си говорите най-често със старшите сестри – дамите, без които естественият работен развой в клиниките и отделенията не може да върви?

Предимство в моята работа като основна сестра е, че с по-голямата част от екипа старши сестри работим от дълги години дружно. Аз не просто управлявам този екип, ние си сътрудничим, оказваме помощ си в превъзмогването на всички компликации, пред които се изправяме.

Чувствам се призната и подкрепена от тях, от своя страна се надявам, че им давам същото. Обсъждаме всичко - от настоящи въпроси, които касаят ежедневната работа на болничното заведение, до напълно персонални тематики и наши си диалози. Вярвам, че доверието сред нас е огромно, тъй като сме минали през доста компликации дружно и сигурно това ни оказва помощ в работата.

Не е загадка, че дефицитът на сестри в някои звена е сериозен. Как стои този въпрос в „ Пирогов “? Има ли искащи млади сестри да постъпят на работа в болничното заведение?

Този въпрос е систематичен и касае цялата сфера на опазването на здравето. Ние не сме изключение. Съгласна съм, че дефицитът на сестрински личен състав в някои звена е сериозен. Вярвам, че с нарастването на заплатите и измененията в бранша от ден на ден младежи биха избрали да останат при нас.

Периодично набираме личен състав за другите клиники и отделения на „ Пирогов “. Давам си сметка, че работата при нас е доста и е тежка, само че също по този начин знам, че ние можем да дадем скъп опит и благоприятни условия за развиване.

За всеки експерт в региона на здравните грижи, който не се плаши елементарно и е подготвен за провокации, вратите на „ Пирогов “ са необятно отворени!

Намерено ли е съгласно Вас най-хубавото решение за поддържането на квалификацията и профилираното образование на сестрите съгласно типа на клиниката, в която работят – хирургия, ортопедия, реанимация, педиатрия?

Нашата болница е лечебно заведение, което е акредитирано по четири специалности: операционна и превързочна техника, анестезиология и интензивни грижи, болнична хигиена и незабавна медицина. Създали сме организация за осъществяване на разнообразни курсове и колегиуми. Във всяка клиника се подхожда самостоятелно по отношение на квалификацията и образованието на сестрите.

Те са съобразени напълно със спецификата на съответната конструкция. Редовно вземаме присъединяване в курсове за СДО в МУ - София, както и в курсовете, проведени от Българската асоциация на експертите по здравни грижи (БАПЗГ). В момента в болничното заведение се организира 10-дневен обучителен курс на медицински сестри по преодоляване на незабавни положения.

Ако имахте административна власт, какво бихте трансформирали, с цел да стане сестринската специалност в действителност привлекателна?

Въпросът не е административен, въпросът е човешки. Добрата дума е еднообразно значима както за пациента, по този начин и за медицинския личен състав. Може би тук е моментът да благопожелавам празника на всички експерти по здравни грижи – 12 май. Те са моторът на активността на всяко едно лечебно заведение! Искам да пожелая на сътрудниците здраве и кураж. Нека не престават да бъдат същински експерти и да не не помнят това, което е споделила Флорънс Найтингейл: „ Успехите се основават на това да не се дават и одобряват оправдания “.

И вместо край – в случай че би трябвало да отправите зов към обществото, какво бихте поискали за сестрите? Какво бихте споделили на хората, които не познават тази специалност?

Работата на медицинските сестри и медицинските братя – експертите по здравни грижи, заслужава високо публично самопризнание и почитание. Ние вършим всичко допустимо, с цел да върнем насладата в нечий живот, да подкрепим болния, когато има най-голяма потребност от внимание и състрадание. Това е същността на специалността, която сме избрали.

А като експерти по здравни грижи сме призвани да оказваме квалифицирана помощ на болните и да бъдем сътрудници на лекарите в екипната работа.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР