Манчестър сити направи нова важна крачка към защита на титлата

...
Манчестър сити направи нова важна крачка към защита на титлата
Коментари Харесай

Тийнейджър вдъхнови "Сити" за шампионска победа над "Тотнъм"

" Манчестър сити " направи нова значима крачка към отбрана на купата във Висшата лига, откакто победи " Тотнъм " с 1:0 в дербито от 35-ия кръг. " Гражданите " усилиха серията си от следващи победи на 10 с помощта на 18-годишния Фил Фоудън.

Тийнейджърът вкара единственото попадение в шестата минута, засичайки подаване на Серхио Агуеро. Английският халф записа едвам втория си мач като титуляр за " жителите ", само че направи доста мощен дуел.

Двубоят беше трети сред двата отбора в границите на 12 дни, откакто те играха и в четвъртфиналите в Шампионската лига. Дни по-рано " шпорите " отстраниха " Сити " с повече голове на непознат терен и по този метод разрушиха фантазията на " жителите " за продобиване на четири купи през сезона.

" Сити " се връща на върха в таблицата с точка повече от " Ливърпул " - 86 против 85. Червените занапред ще изиграят дуела си от кръга, като в неделя гостуват на застрашения от изпадане " Кардиф ". " Гражданите " обаче имат мач в ресурс, като в сряда се изправят против " Юнайтед " в дерби на Манчестър.

Серията от 10 следващи победи във Висшата лига е втората най-хубава за " Сити " под управлението на Пеп Гуардиола, след 18 следващи в интервала 26 август - 27 декември 2017 година На своя " Етихад " " жителите " са в серия от 14 следващи победи

Гуардиола предприе няколко промени в състав си от мача сред двата отбора в Шампионската лига. Джон Стоунс и Александър Зинченко започнаха вместо Венсан Компани и Бенжамен Менди в защита, а младият Фил Фоудън започва вместо Давид Силва.

В " Тотнъм " също имаше промени, като Маурисио Почетино пусна петима нови играчи - вратарят Пауло Гацанига, Хуан Фойт, Бен Дейвис, Давинсон Санчес и Ерик Дайър.

" Гражданите " започнаха в обичайния си жанр с доста задържане на топката и бързо се настаниха в половината на " шпорите ", като даже бранителите Кайл Уокър и Аймерик Лапорт имаха независимост да влизат надълбоко в полето на гостите. Въпреки това още в третата минута пред отборът от Лондон се откри отличен късмет.

Сон беше изведен отляво и стреля от дребен ъгъл, само че Едерсон се намеси и парира удара.

Още в идната офанзива " Сити " съумя да открие резултата. " Гражданите " дълготрайно задържаха в полето на " Тотнъм ", като най-после топката стигна до страничната линия в краката на Бернардо Силва. Португалецът елементарно надигра Бен Дейвис и центрира меко в наказателното поле, където Агуеро смъкна с глава, а Фоудън плонжира и се разписа - 1:0.

В цялата офанзива " жителите " объркаха противника си с непрекъснатото си придвижване без топката и в наказателното поле, и отвън него.

 Голът на Фоудън.
© Reuters

Голът на Фоудън.

С попадението си Фоудън стана третият най-млад изпълнител в историята на Висшата лига на 18 години и 327 дни. Тийнейджърът е и първият футболист на " Сити ", роден след 2000 година, който се разписва в Премиършип.

Последваха минути, в които " Тотнъм " имаше леко преимущество. " Шпорите " още веднъж имаха добра опция да стигнат до гол, когато Кристиан Ериксен изскочи непокрит, само че ударът му беше избавен от Едерсон.

" Тотнъм " използваше добре дългите подавания, а при едно от тях Сон се измъкна зад отбраната. Кореецът обаче се поколеба за секунда дали да насочи удар и притичалият Лапорт съумя да избие топката с шпагат.

 Тийнейджър въодушеви
© Reuters

След 25-ата минута " Тотнъм " нямаше отговор на играта на " Сити ", а " жителите " преобладаваха на терена. Те започнаха да стрелят и надалеч по-често, само че без да основават чисти голови положения. Няколко пъти вратарят на " шпорите " Гацанига сподели съмнения при улавянето на топката в привидно лесни обстановки.

Малко преди почивката проблемите за " Сити " се усилиха с травма на Кевин Де Бройне, който трябваше да напусне терена, а вместо него влезе Фернандиньо.

Втората част стартира с коренна смяна в държанието на " Тотнъм ". Гостите се изнесоха в полето на " Сити ", с цел да пресират домакините и да опитат да провокират неточности от " жителите ".

Двата отбора си размениха по едно рисково състояние, като това на " Сити " докара до безредие в наказателното поле на " Тотнъм ". След удар на Агуеро топката срещна ръката на Тоби Алдервейрелд, само че съдията Майкъл Оливър реши, че дузпа няма.

Малко по-късно и гостите желаеха 11-метров удар, когато топката се удари в ръката на Кайл Уокър. Реферът имаше отлична видимост и отсъди единствено корнер поради неумишлени дейности на бранителя.

След 60-ата минута в двата отбора редица смени, като Почетино уплътни междинната си линия. При " Сити " Агуеро излезе, а вместо него се появи Лерой Сане. Това прати Стърлинг на върха на офанзивата и донесе още скорост на " жителите " в предни позиции.

Именно Сане беше в основата на огромен късмет за " жителите " в 69-ата минута. Германецът проби отляво и центрира прострелно в наказателното поле към Стърлинг, където от няколко метра англичанинът не съумя да преодолее Гацанига.
 Тийнейджър въодушеви
© Reuters

Почетино също реагира и извади един от тримата си бранители Алдервейрелд, с цел да пусне спомагателен нападател в лицето на Фернандо Йоренте.

В края на срещата нервите взеха връх, като се игра малко футбол. " Манчестър сити " направи всичко допустимо да накъса ритъма и да задържа повече топката, като извърши и доста повече нарушавания. При " Тотнъм " влизането на Йоренте не донесе нужния резултат, като испанецът даже не играеше с топката.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР