Mанастирът “Св. Марина се намира край село Каран Върбовка, община

...
Mанастирът “Св. Марина се намира край село Каран Върбовка, община
Коментари Харесай

Предание за лечебната сила на извора край манастира “Св. Марина”

Mанастирът “Св. Марина ” се намира край село Каран Върбовка, община Две могили, област Русенска и е един от най-старите български манастири, зародили в интервала на Второто българско царство (1187-1396). След рухването на България под османска власт почнали гонения и издевателства над монасите и християните.

Преданието гласи, че в един парещ юлски ден по време на беритба притежателят на равнища край Каран Върбовка - мохамеданин, оставил сляпото си 12 годишно момченце да спи в единя завършек на равнищата, а той отишъл да работи. Детето се пробудило и тръгнало да търси татко си. Тичайки - то стъпило във вода, пило от водата и откакто умило и лицето си -  прогледнало. Радостно, ненадейно и уплашено то тичало към татко си, а той като се уверил, че чедото му в действителност вижда, доста се зарадвал. Без да се бави го сграбчил и изтичал до селото да показа насладата си и да попита хората какъв християнси празник чествта кой е светецът, който прави чудеса с тази вода. Отговорил му духовник, който бил чул от остарели духовници, че на въпросното място се е славило името на Света Великомъченица Марина и че там е нейната агиязма – извор със светена лековита вода. Денят бил 17 юли, в който ден православните християни тачат нейната светла памет.

За признателност към Света Марина друговерецът подарил равнищата с агиязмата с заричане, когато идват там заболели да има  и място за настатяване.

" Света Марина ще посрещнем с отслужване както всяка година на свещенодействие, което ще бъде извършено на сцената зад манастирската черква . Тази година сме поканили архиепископът на Томи и Констанца – дядо Теодосии от румънската православна черква, защото през годините, изключително последните 3-4 години манастирът беше открит за румънските православни християни, които нямат по този начин наречените агиязми – светени води в църквите и в манастирите и за тях беше доста забавно съществуването на подобен бунар със светена вода в църквата, в манастира. Посещава се доста от румънски християни, както и несъмнено Бесарбовския манастир. Сега особено на този празник минават през Каран Върбовка и на връщане наложително минават през Бесарбово ", сподели за БНР русенският митрополит Свети Наум.

Вече седем години не престават ремонтно-възстановителните работи в манастира. Вече е подготвена жилищната част - кухня с столова за монасите и са изцяло обзаведени първите 10 стаи от комплекса, в който ще се одобряват посетители и ще се вършат детски летни лагери.
Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР