Малцина знаят, че бъдещата звезда израства без грам родителска топлина.

...
Малцина знаят, че бъдещата звезда израства без грам родителска топлина.
Коментари Харесай

Маргарита Димитрова - забравената певица: Един трагичен живот, завършил с ужасна смърт

Малцина знаят, че бъдещата звезда израства без грам родителска топлота. След като приключва гимназия, изхвръква от у дома и става ресторантска певица. Отглежда я вуйна й Дари. Майката на Маргарита залита по непознат мъж и напуща фамилията си. Баща й се пропива, не може да се грижи за трите си деца. Наричат го Капитана.

Той е най-колоритният алкохолик в Хасково по това време. През ден неговите приятели - файтонджиите и риболовците, го спасявали от удавяне в Марица, където все се изхитрявал да цопне на градус. По-късно огромната му фантазия била да наеме файтон и да отиде при звездната си дъщеря в София, само че краят го настига, без да е съумял да я зърне - въпреки и отдалеко.

Двамата са съдбовно отчуждени един от различен

Красива жена - мургава, с трапчинки на бузите, с огромни, изпъкнали очи и тежък грим, през 1963 година с единствената си басмена рокля и леко очукани жълти обувки Маргарита идва на Централна гара в София от Велико Търново, където първият й мъж Христо Сапунов е театрален служащ в театъра. Ревнивият брачен партньор и злата й свекърва са вгорчили брака й. Старата не може да одобри за снаха една ресторантска певица и я назовава с най-долни прилагателни.
 С Данчето Христова са положителни приятелки
Решена да се избави от нерадостния живот и да превземе България, Маргарита идва в столицата. Явява се на прослушване в “Балкантон”, харесват я с песента “Моя обич разпиляна”, която по-късно става шлагер - и по този начин стартира като солистка на оркестър “Балкантон” с диригент Димитър Ганев.

При първото си присъединяване в “Златният Орфей” през 1966 година е записана като Маргарита Сапунова
С тази фамилия приключва и преди малко откритата двегодишна Студия за естрадни реализатори и записва в “Балкантон” първата си ария “Никой от вас”. От този випуск излизат и отличниците Йорданка Христова, Борис Гуджунов, Стефка Берова и Емилия Маркова.

Маргарита Димитрова е първата българска певица, дружно с Йорданка Христова, получила “Златният Орфей”. Това се случва през 1966 година Грозната клевета, че “пияната циганка” е поставила в дребния си джоб всичките ни певици, се разнася стремително. Всъщност, поради сърдечно заболяване, Маргарита въобще не пие.
Страда от присъщ сърдечен недостатък и една чашка е задоволителна, с цел да й призлее. Така става и на злощастния прием на Слънчев бряг - певицата получава световъртеж, стартира да повръща и рухва под масата. И защото сияе от младост и жизненост, никой от присъстващите няма визия, че
отговорна за “резила” е тежката й болест, която ще я мъчи до края на живота й и която в последна сметка ще я погуби.

Напук на завистниците, още на идващия “Златен Орфей” още веднъж получава премия, даже две - една за осъществяване, а с “Крадецът на бисери” сграбчва наградата за ария.
 Парцалев кумува на втория брак на Маргарита
За нейната заложба огромният композитор Тончо Русев споделя: “Тя имаше рядко срещан невисок глас, по този начин нареченият контраалт. Такъв гений се ражда един път на доста години”.

През лятото на 1970 година на следващия “Златен Орфей” Маргарита Димитрова взе участие в интернационалния конкурс за реализатори дружно с Бисер Киров. Изпълнява песента на Йосиф Цанков “Мое слънце, засияй” и шлагера на Том Джоунс “Без любов”. Присъстващите на фестивала и през днешния ден се кълнат, че точно тя, а не Бисер заслужавал статуетката.

Но журито я присъжда ненадейно на “юношата бледен”. Ядосана, певицата показва възмущението си пред самото жури, а след това споделя на свои близки по какъв начин Леда Милева - тогава общоприет шеф на малкия екран и зам.-шефка на феста, замазва гафа. Лично я успокоява, че към този момент един път й е присъждана такава премия. Сега било ред на Бисер да я получи.

Дръпнатата изпълнителка се изпокарва с журито и си навлича гнева на властниците, въпреки че кариеризмът й е непознат, а звездоманията неприсъща Много бързо палачинката се обръща. Пътят й към интернационалните участия по фестивали е вечно отсечен. Не я позволяват повече да излезе на открито. Вратите към всевъзможни концертни изяви у нас се захлопват. Спират поръчките й за присъединяване и в последвалите издания на “Златният Орфей”.

Постепенно е изолирана от концертния подиум и сломена от черната злоба на сътрудниците си. В гилдията потеглят злословия за тежката й взаимозависимост от алкохола, за развратния й живот. Певицата е принудена още веднъж да слезе на ресторантско равнище, с цел да обезпечи прехраната на дъщеричката си Петя. Малко по-късно детето й е отнето и изпратено в пансион “Ран Босилек”, тъй като съгласно обществените майката е обществено пропаднала. Блясъкът е отшумял, с цел да отстъпи място на самотата и отчаянието. Последната й записана ария се споделя “Мъка”. Символиката в заглавието може би не е инцидентна.

Остават й малко на брой правилни другари, измежду тях е огромният артист Георги Парцалев, който през 1978 година кумува на втория й брак с Иван Калдъръмов, човек, който няма нищо общо с шоубизнеса.
 В България не й разрешават да издаде албум. Остава й утехата от взаимен диск в Куба с Йорданка Христова (отпред), Бисер Киров и Маргарита Радинска (вляво)
Зарязана от някогашни любовници и мними другари, 42-годишната певица издъхва от инфаркт в бедност и самотност в панелката си в столичния квартал “Младост”. Последните няколко години от живота й са същинска мъка.

Някогашната хубавица е замязяла на руина

Единственият мъж, който вечно я резервира в сърцето си, е провинциалният преподавател по биология и неин разпален почитател Атанас Шопов. Двамата изживяват и мимолетна любовна връзка на морето.

На една от следващите им срещи в “Кристал” естрадната звезда първа му поискала ръката. Обожателят й обаче не споделил нито “да”, нито “не”. Разделили се като другари, само че при идващото му посещаване Маргарита към този момент била омъжена наново за шефа на Клуба на артистите Иван Калдъръмов. Бракът им не можело да се назова благополучен, макар че с помощта на него постоянно бездомната и неустроена изпълнителка се сдобила и със софийско жителство, и с боксониера на края на града.

... 1984 година, леден януарски ден. Гробищен парк Малашевци. 7-8 души небрежно изпращат издъхналата в адска бедност клетница. Открили са безжизненото й тяло няколко дни по-рано. Стремителното начало в кариерата на Маргарита Димитрова не предвещава тъжния й край. Певицата умира от инфаркт, забравена от всички.

Ивайла ВИКТОРОВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР