Малцина са незасегнатите от коронакризата, обхванала целия свят. Наложи се

...
Малцина са незасегнатите от коронакризата, обхванала целия свят. Наложи се
Коментари Харесай

Успешни примери от малкия бизнес по света по време на локдаун

Малцина са незасегнатите от коронакризата, обхванала целия свят. Наложи се милиони служащи по света да излязат в неплатен отпуск, а приходите на притежатели на дребен бизнес доста понижиха. В сходна неподходяща обстановка обаче някои въпреки всичко взеха решение вместо да чакат философски рецесията да премине, да погледнат на икономическия потрес, породен от Covid-19, като на опция да усъвършенстват бизнеса си или да стартират нов. 
Във Англия първата обсада беше въведена в края на март предходната година. Тогава, като метод да се разсее от напрежението на повишаващия се брой болни, София Сътън Джоунс стартира да пече самун за свои съседи , затворени по домовете си. Година по-късно София и брачният партньор й Джеси отварят лична пекарна в Северен Лондон след сполучлива акция за набиране на средства през интернет:
„ Започнах предишния април, след началото на локдауна. Тогава чувствахме, че работата ни не ни удовлетворява и взехме решение да се захванем с нещо за наслаждение. Винаги съм пекла самун, това беше част от детството ми и е част от живота ми. И просто по този начин, изпекох един самун за наш комшия. И той ме предложил на други съседи и доста бързо, след няколко седмици, имаше опашка пред къщата ни за самун. ”

Успех на Крис Мийд носи концепцията му по време на блокадите да стартира доставки на авансово готови кутии, в които има всичко належащо, с цел да си направи човек самичък, в домашни условия, коктейл  и както е мотото на компанията: да стане барман самичък на себе си:

„ Човек може да си поръча една кутия или да се абонира. Кутията се получава по пощата и в нея са всички съставки, които трябват, с цел да си приготвиш шест питиета от безвъзмездна брошура с предписания. Постарахме се да са тематични, с цел да бъде завладяващо, а не просто три питиета, които някой си избере. А да бъде нещо ново за човек, нови усети, нови комбинации, които не са опитвали преди или артикули, които не биха помислили, че могат да се употребяват в коктейл. Надеждата ми е да се трансформира не просто в пиво, а в събитие. Когато стартирах – през юни, си бях сложил за цел да продам шест кутии за месеца, а имах повече от 6 поръчки единствено за първата вечер, когато уеб сайтът беше деен в интернет. ”

 Снимка: Anna Nekrashevich/www.pexels.com

Преди пандемията Оливър Ловдей е работил на свободна процедура в туристическата промишленост, само че остава без приход след въвеждането на строгите ограничаващи ограничения за пътуванията. Започва работа като водач за верига супермаркети, като точно тогава му хрумва да стартира бизнес с доставки на екологично чисти плодове и зеленчуци в кутии:

„ За седмица-две към този момент имах интерес от няколко десетки души. За първия месец всяка седмица поръчките ми се удвояваха. Търсенето беше в действителност огромно. Маркетинговата ми тактика беше „ от фермерския пазар до вратата ви ”. Проектът ми е задвижван от пристрастеност, не е просто ход от обезсърчение за облага на пари. ”

Майк Нътъл пък, които преди да бъдат затворени заведенията, е имал два винени бара, си слага за цел да усъвършенства сектора си и метода, по който обслужва клиентите си :

„ Приоритет номер едно: да оцелееш, приоритет номер две: да оцелееш с триумф. Почти незабавно въведохме продажби на дребно в интернет, което беше ново за нас. Осигурихме и помощ при онлайн извършването на покупки на виновност с концепцията да сме сомелиери в дома на всеки, който пожелае. Третото нещо, което въведохме, е услуга за съчетаване на верните храни и виновност, тъй като хората си остават вкъщи. Имаме и онлайн дегустация и на 13-ата седмица имахме 3000 консуматори, които се включиха, с цел да слушат по какъв начин приказвам за виновност от разнообразни елементи на света. По този метод сме отбелязвали кръщенета, сватби, годишнини, корпоративни събития. Бизнесът ни се промени радикално и мислим по какъв начин да обединим двете – бизнесът от предишното ни и бизнесът ни в този момент, за в бъдеще. ”

Неволята учи и за следващ път потвърждава, че е допустимо, макар всички компликации, които пандемията продължава да сервира, един бизнес да процъфтява. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР