Малко преди празниците Националният филмов център и Обсерваторията по икономика

...
Малко преди празниците Националният филмов център и Обсерваторията по икономика
Коментари Харесай

Диана Андреева: 2021 г. е нулева за българското кино

Малко преди празниците Националният кино център и Обсерваторията по стопанска система на културата подписаха съглашение за съдействие с съществена цел правене на годишен отчет за Българската кино промишленост и реализиране на научно-приложни планове и проучвания във филмовата промишленост от съвместен интерес.
„ Това, което открояваме като трендове – имаме експресни данни за спешната 2020 година: неналичието на ограничения, които не бяха подхванати в региона на филмовата промишленост. България е единствената страна, която не предприе спешни ограничения в региона на филмовата промишленост , а признатите промени в Закона за филмовата промишленост не сработиха “, разяснява пред БНР Диана Андреева от обсерваторията по стопанска система на културата.

При заетите във филмовата промишленост се регистрира спад от към 400 души, което ни връща на равнищата от 2016 година , означи Андреева.

При оборотите също се записва значителен спад.

„ От петте подпазара във филмовата промишленост най-пострадалият е този, който директно зависи от аудиторията. Близо пет пъти е спадът на добавената стойност и оборотите на сподели и разпространяване на филми . “

2021 година е нулева за българското кино , акцентира Андреева.

„ Една нулева година значи три проблематични последващи години. Ситуацията е извънредно сериозна. “

Връща се назад в държавния бюджет дотация от 11 милиона лв. , която Националният кино център не може да усвои, заяви тя.

„ Киното не съумя да усвои дотацията си за кино планове. “

„ Филмовата промишленост заслужава да проработи с бързи темпове и да навакса спада, който ни върна с 5-6 години обратно “ – по този начин Диана Андреева очерта упованията си от новата власт, както на равнище Министерство на културата, по този начин и в парламентарната комисия по просвета. 

Повече по тематиката слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР