Малко над 8000 лева струва закупуването на 5 години стаж,

...
Малко над 8000 лева струва закупуването на 5 години стаж,
Коментари Харесай

Тежко им на новите пенсионери. Как се доказва стаж преди 1997 г.

Малко над 8000 лв. коства закупуването на 5 години стаж, който е оптимален. Към този вид прибягват хора, на които не им доближава, с цел да се пенсионират. Точната сума е 8434.80 лв., пресметна „ Телеграф “.

Към момента всеки закупен месец коства 140.58 лв., което съставлява 19,8% от минималния застрахователен приход на самоосигуряващите се, който е в размер на 710 лв..
-->
Зачитането на застрахователен стаж със възнаграждение на осигурителни вноски е уредено в Кодекса за обществено обезпечаване (КСО).

Съгласно алинея 1 на същата за застрахователен стаж при пенсиониране, в случай че не е зачетен на друго съображение и са импортирани осигурителни вноски, се зачита времето на образование на лицата, приключили висше или полувисше обучение, само че за не повече от периода на образование, очакван по образователния проект за приключената компетентност, както и за времето на докторантурата, несъмнено в нормативен акт за лицата, придобили просветителна и научна степен лекар.

От посочените благоприятни условия могат да се възползват лицата, обучавали се във всички форми на образование (редовна, задочна, отдалечена и др.), в това число и приключилите в чужбина, като условието е през съответния интервал от време да нямат положен различен застрахователен стаж или друго съображение за ценене на стаж.

Вноските са напълно за сметка на лицата, като се пресмятат към датата на внасянето им в размера, избран за фонд „ Пенсии “ за лицата, родени преди 01.01.1960 година, върху минималния месечен размер на осигурителния приход за самоосигуряващите се лица, избран със закона за бюджета на държавното публично обезпечаване (ЗБДОО) за съответната година.

Времето на образование, за което са импортирани осигурителни вноски по този ред, се зачита за застрахователен стаж от трета категория труд при пенсиониране и взе участие за установяване както на правото на пенсията за трудова активност, по този начин и за установяване на размера й.

То се документира и открива с уверение по одобрен пример УП-16, публикуван от териториалното отделение на Национален осигурителен институт, въз основа на: тапия за приключено висше или полувисше обучение или документ за добита научна и просветителна степен доктор; документ, удостоверяващ периода на образованието, и данните за импортираните осигурителни вноски, съдържащи се в осведомителната система/регистрите на Национален осигурителен институт. Удостоверение обр. УП-16 се показва в териториалното отделение на Национален осигурителен институт при подаването на заявление за разпределяне на пенсия.

Вноски

Втората законова опция за закупуване на застрахователен стаж планува, че на лицата, навършили общата пенсионна възраст за съответната година, се зачита и времето, което не им доближава, като то не може да е повече от 5 години. Това важи, в случай че за това време са импортирани осигурителни вноски в същия размер като горепосочения.

В този случай внасянето на осигурителните вноски се прави в хода на пенсионното произвеждане по подадено заявление за разпределяне на пенсия за застрахователен стаж и възраст след преценка и известяван на лицето за продължителността на недостигащия му застрахователен стаж и за сумата от осигурителни вноски, която следва да се внесе.

Само с документи: Ядем дървото, в случай че е преди 1997 година

Как се потвърждава трудов стаж, в случай че е добит преди 1997 година? Това е времето, в което Национален осигурителен институт нямаше електронна система. От института обясниха, че осигурителният стаж се открива с данни, подавани ежемесечно от работодателите и самооосигуряващите се лица, както и с трудови, служебни, осигурителни книжки и/или с документ по одобрен пример.

Положеният след 31.12.1996 година се открива с данните от осведомителната система и регистрите на Национален осигурителен институт. Удостоверяването на стаж преди посочената дата става единствено въз основа на документи, представяни от лицата – трудови, служебни и осигурителни книжки, както и документи по мостри, одобрени от шефа на института.

В случаите, когато данните липсват, осигурителите или техните правоприемници по изключение могат да издават удостоверения за застрахователен стаж и трудово заплащане или за застрахователен приход и въз основа на други достоверни документи, щом те съдържат задоволително данни за осигурителния стаж и приход.

Работодателите са длъжни в 14-дневен период да издават гратис документи за застрахователен стаж и/или застрахователен приход, и/или категория труд за интервали преди 01.01.2000 година по искане на служащия. Същото обвързване имат и при поискване от страна на длъжностните лица на Национален осигурителен институт, само че без ограничаване на интервала, който се потвърждава.

По одобрен пример: Фирмите с прекъсната активност предават ведомостите

Фирми, които са прекратили активността си и нямат приемник, предават ведомостите за заплати и друга трудово-правна документи в териториалното отделение на Национален осигурителен институт. Ако възникне нужда от определяне на застрахователен стаж, положен при подобен застраховател, документите се издават от осигурителния списък на Национален осигурителен институт по одобрен пример (УП-13, УП-14 и др.).

Наборната военна работа се потвърждава с брошура

Периодът на наборната военна работа на мъжете се зачита въз основата на военна брошура или уверение за отбита работа, а интервалите на майчинство на дамите (за неработещите майки) – въз основа на уверение за раждане на дете.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР