Малко места по света могат да се сравняват с Ирландия

...
Малко места по света могат да се сравняват с Ирландия
Коментари Харесай

Банши – келтските пратеници на смъртта

Малко места по света могат да се съпоставят с Ирландия по антични истории за паранормални феномени и свръхестествени същества. Ирландската история е цялостна с митове за леприкони и страховити крале, едно създание се отличава доста от другите – келтската пратеница на гибелта, по-позната като Банши.

Ирландската Банши е сходно на самодива създание, което постоянно населява тялото на жена или с дълга огнено алена коса и бледа кожа или като по-възрастна дама с побеляла коса, паднали зъби и огнени очи. Общото сред всички митове е, че постоянно има безизходен гребен в косата. В Ирландия, да намериш гребен на земята към момента се смята за неприятен шанс.

Писъкът на Баншите е предвестник на сигурна гибел. Смятало се, че Банши е способна да еволюира във времето и даже нароченият за гибел да избяга от Ирландия, няма да успее да се избави, тъй като призрачната жена ще се придвижва с него.

Не се знае сигурно, само че има доказателства, че произходът на легендата може да се отнесе към началото на VIII век. По това време имало традиция дамите да оплакват мъртвите бойци или бойци с тъжна ария. Вероятно на тези дами е заплащано с алкохол. Ирландската черква считала, че този бартерен способ е в несъгласие с разбиранията на Бог и тези дами били осъдени за дейностите си, трансформирайки се в Банши за цяла безкрайност.

Друго известно мнение по отношение на произхода на суеверието за страховития вик хвърля виновността върху смирената забулена сова. Ирландия не всеки път е била умерено място за живеене, каквото е през днешния ден. В антични времена забулените сови за забелязвали нахлуващи армии и са предупреждавали популацията с рязък вик, а по-късно отлитали.

Според легендите в случай че Банши бъде забелязана или даже единствено си мисли, че е видяна, тя ще изчезне в облак пушек или мъгла, а единственото доказателство за нейното наличие ще бъде тон от пърпорене на крила. Колкото и да бил застрашителен писъкът на Баншите, ирландците не всеки път вярвали, че призрачната жена е виновна за последвалата гибел. Дори има истории, в които Баншите защищават от гибел избрани хора, които са чисти и благородни по душа.

Един от най-известните случаи на поява на Банши в действителност се случил на чужденец. На 21 февруари 1437 година шотландският крал Джеймс I бил посетен от ясновидец, който предсказал убийството му. Малко по-късно, кралят се озовал в капан в подземна шахта и бил ранен смъртоносно. Твърдо се има вяра, че ясновидецът в действителност е бил Банши.

Интересното е, че в Ирландия хората към момента оповестяват за случаи на срещи с Банши. През юни 2014 очевидецът помислил, че на открито мяукат котки, само че това в действителност била ужасяваща Банши. Мяукането се трансформирало в пищене, което непрекъснато се приближавало. Свидетелят, който следил случката от относителната сигурност на дома си, съобщил за жена, стояща на открито с клюмнала обратно глава и пищяща толкоз мощно, че звукът провокирал раздразнение в ушите му. След няколко минути пристигнала полицейска кола, само че каквото и да е било това, вече го нямало. Явно и служителите на реда са били суеверни, тъй като те самите предложили тезата, че това е Банши. Трябва да се спомене, че в същата вечер умрял родственик на очевидеца.

Historic Mysteries

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР