Малко хора са оформили глобалното население така, както Чингис хан

...
Малко хора са оформили глобалното население така, както Чингис хан
Коментари Харесай

Изненадващо проучване след клането на 40 млн. души: Чингис хан е охладил планетата

М алко хора са оформили световното население по този начин, както Чингис хан - човек, чиито армии са умъртвили милиони хора. 

Изумяващи проучвания разкриват по какъв начин поради масовото клане, именитият воин-владетел може да е отделил големи количества въглероден диоксид (CO2) от атмосферата, евентуално даже охлаждайки планетата. 

Той умъртвил към 40 милиона души

Завоевателните задачи на монголците се считат за едни от най-смъртноносните и кървави въоръжени спорове в човешката история. Когато монголската войска атакувала селища, тя нормално избивала множеството хора в тях. Не е доста елементарно да се посочи точния брой на убитите по време на ръководството на Чингис хан, само че съгласно някои историци броят доближава до 40 милиона души.

Въз основа на антарктически ледени ядра учените са разпознали ненадейно понижаване на атмосферния въглерод от към три елементи на милион (ppm) сред 1200 и 1470 година сл. н. е., което съвпада с монголската инвазия в Азия , както и с чумата (наречена още  Черната смърт- бел.ред) в Европа . Второ намаление от 4,6 ppm също е намерено сред 1560 и 1680 година, което се припокрива както със завладяването на Америка , по този начин и с рухването на династията Мин в Китай

Genghis Khan Killed Enough People To Cool The Planet
— IFLScience (@IFLScience)
Известно е, че и четирите от тези събития са лишили живота на голям брой хора, карайки откривателите да се чудят дали неочакваните спадове в международното население могат да обяснят тези промени в равнищата на въглероден диоксид. Логиката тук е, че премахването на хората би спряло обезлесяването, позволявайки на повече дървета да порастват и да поглъщат въглерод. 

За да проучат случая, откривателите са реконструирали промени в моделите на обработването на земите по целия свят от 800 година сл. н. е. до наши дни, употребявайки композиция от оповестени селскостопански карти и статистики за популацията. От четирите исторически събития монголското настъпление – което било надъхано от Чингис хан през 1200 година и траяло до 1380 година – е оказало най-голямо влияние върху климата. 

Според откривателите монголската войска е избила към 30 % от 115-те милиона души, които са срещнали по време на спора, което е довело до повторното израстване на 142 000 квадратни километра гора. Това ненадейно увеличение на растителността би премахнало 684 милиона тона въглерод от атмосферата, което би довело до световно понижение от 0,183 ppm, оповестява IFL Science.  

2020 was a terrible year, but it's still far from being the worst in recorded human history. Here are a few bad ones:

1349 was the peak of the Black Death, which killed an estimated 75 to 200 million people in Europe, Eurasia, and North Africa. It is considered the deadliest…
— Historic Vids (@historyinmemes)
За разлика от това, Черната гибел би понижила атмосферния въглерод единствено с 0,026 ppm, до момента в който завладяването на Америка и рухването на династията Минг са премахнали надлежно 0,013 и 0,048 ppm, допълват оттова. 

Въпреки тези понижения е ясно, че нито едно от тези исторически събития не може да изясни измененията в климата, регистрирани в античните ледени ядра. Според откривателите това е по този начин, тъй като би лишило десетки години дърветата да доближат зрялост, а човешките популации биха се възстановили и възобновили обезлесяването доста преди този нов напредък да има късмет да свърши работата си. 

“Освен това, до момента в който всяко от тези събития е унищожавало популацията в избран регион на земното кълбо, излъчванията, повлияни от други фактори евентуално биха компенсирали по-голямата част от улавянето на въглерод, което е резултат от повторното залесяване в тези райони ”, показват откривателите.  

Bronze sculpture of Guan Yu in armor, seated. China, Ming Dynasty, 15th-16th century
— History Defined (@historydefined)
Изчислявайки чистата смяна в международното произвеждане на въглерод през тези четири епизода, създателите на проучването откриват, че „ единствено монголската инвазия може да компенсира едновременните излъчвания от останалата част на света “.  

„ Следователно наподобява евентуално монголското настъпление да е предизвикало краткотрайното прекъсване на растежа на CO2 “, прибавят те. 

Въпреки това откривателите заключават, че въздействието на Чингис хан върху климата би било прекомерно малко, с цел да се прояви в ледените ядра, което значи, че огромните исторически спадове на атмосферния въглерод евентуално са породени от естествени фактори като вулканични изригвания. 

2000 yrs & the pinnacle of Christian culture in the West
Similar timeline in East Asia w/ Shinto/Tao/Buddhism

W/ the exception being a period of destabilization brought on through the invasion of the Mongol Golden Horde of Islam, until they self imploded in under 50 years
— SURROUNDED ON ALL SIDES (@WorkerUnit1)
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР