Малкият град Ефремов в Тулска област се прочу в цяла

...
Малкият град Ефремов в Тулска област се прочу в цяла
Коментари Харесай

Русия: Обиск, арест и затвор заради една детска рисунка

Малкият град Ефремов в Тулска област се прочу в цяла Русия. И най-много 6б клас на локалното учебно заведение №9, където учи Маша Москалева. Нейната история стана известна в цялата страна като образец за строгостта на закона срещу по този начин нареченото дискредитиране на съветската войска.

Случката е отпреди година: през април 2022 година Маша и нейните съученици би трябвало да нарисуват рисунки в поддръжка на съветската войска в Украйна. Но Маша рисува две флагове - едно съветско с надписа " Не на войната "  и едно украинско с апела " Слава на Украйна ". Между двете флагове е застанала майка с дете, към двете са ориентирани съветски ракети.

Реакцията на учебното управление не закъснява

Още на идващия ден бащата на Маша - Алексей Москалев, който я отглежда самичък, е извикан в учебното заведение. Полицията и службата по младежта го водят на разпит в сектора. Москалев е упрекнат, че не възпитава вярно щерка си. Освен това управляващите са разкрили негови коментари в обществените мрежи, които са сериозни към армията. Той е осъден с санкция в размер на към 500 евро за така наречен дискредитиране на съветската войска.

Алексей Москалев по време на процеса против него на 27 март.Снимка: AP Photo

Маша и татко ѝ са разпитани и от съветската Федерална работа за сигурност. От този ден нататък момичето не иска да върви на учебно заведение - от боязън, както след това изяснява татко ѝ пред независимя съветски портал ОВД-Инфо.

Домът на фамилията е обискиран

Непосредствено преди Нова година Москалеви още веднъж са посетени от полицията. " Беше 30 декември сутринта в 6 и 30 ", споделя Алексей пред ОВД-Инфо. " Тъкмо тръгвах за работа, когато видях, че около къщата има три полицейски коли, още две зад тях, също така имаше автомобил на Службата за отбрана от бедствия. Дванайсетина мъже от ФСБ и полицията се насочиха непосредствено към входа, носеха флекс. Веднага ми стана ясно, че идват при нас. "

Служителите направили обиска по жесток метод, споделя Москалев: изхвърлили облеклата от дрешника и ги стъпкали, изтръгнали картините от стените, преобърнали мебелите. Намерили парите на фамилията, измежду които 3150 $. Това незабавно довело до въпроса: " Кой ти заплаща? За кого работиш? "

Москалев прави опит да се укрие

След тази история бащата и детето вземат решение да се скрият в един прилежащ град, само че на първи март са открити от полицията. Алексей Москалев е арестуван и е подложен под домакински арест. Заплашен е от углавен развой за " наново дискредитиране на съветската войска ". Държали го виновен и за други постове, които са сериозни към армията. Москалев отхвърля обвиненията и споделя, че акаунтът му е бил хакнат.

Освен това управляващите водят дело за лишаване на родителските права над щерка му. Тя към този момент няма право да живее у дома, отведена е в обществен дом. На 27 март съдът излиза с решение: самотният татко би трябвало да бъде изпратен в наказателна колония за две години.

Бащата бяга, детето е в неопределеност

На идващия ден присъдата е произнесена в отсъствието на Алексей Москалев, защото той е съумял да избяга през нощта. Общинската съветничка в Ефремов Олга Подолская споделя, че е шокирана. " Вкарване в пандиза за изразено в мрежите мнение - това е просто извънредно ", споделя тя пред Дъждовни води.

Тя обаче се тревожи не толкоз за Москалев, що се касае за неговата щерка. Подолская неведнъж се опитвала да се свърже с Маша, само че от седмици от момичето няма и диря. Тя знае единствено за писмо, което Маша написала на татко си. То завършвало с думите: " Татко, ти си моят воин! ".

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР