Малките зелени човечета, както при окупацията на Крим през 2014

...
Малките зелени човечета, както при окупацията на Крим през 2014
Коментари Харесай

TAZ: Сърбия отново дестабилизира Балканите, ЕС е с просръбски уклон

Малките зелени човечета, както при окупацията на Крим през 2014 година, не са виновни за последната пукотевица в Косово. Все още не е изяснено дали нападението е осъществено от локални нарушители или от хора от сръбските секрети служби в камуфлаж. Това, което е ясно обаче, е, че Сърбия за следващ път утежнява обстановката на Балканите и в Косово.


Отново има смъртни случаи. Отново се разпалват национални страсти. И за следващ път Европейски Съюз под управлението на неописуемите договарящи Мирослав Лайчак и Жозеп Борел показва просръбски уклон, който е просто неясен. Не може да се помогне на тези, които месеци наред приказват, че косоварите под управлението на Албин Курти са основателите на проблеми на Балканите, и не виждат, че това предизвиква сръбската страна да прибягва до все по-сурови средства, с цел да реализира задачите си.

Човекът, който основава компликациите и проблемите е Александър Вучич, президентът на Сърбия. Той преследва задачите си твърдо, без никакво предпочитание за компромис. За него правенето на взаимни отстъпки значи уязвимост. Той не желае да признае обстоятелството, че тактиката му за налагане на сръбските общини в Косово като асоциация от общини и към момента непризнаване на Косово се проваля. На тези, които имат вяра, че Сърбия ще признае Косово, той дава отговор - " ние в никакъв случай няма да признаем независимостта на Косово, даже в случай че ни избиете всички ".

Вучич има непрекъсната мощ и вижда в европейските дипломати единствено потребни идиоти, които може да забави, до момента в който се реши войната в Украйна. Ако Русия завоюва, тя печели и в Косово. Дори в Европа на Орбан и десните радикали той ще има шансове да утвърди позицията си. Но даже и в Европа на демократичните демокрации има течения и дипломати, които се преценяват с него. И в Германия позицията не наподобява ясна. Повече от всеки път е нужна изясненост във връзка с всички путинисти и автократи. /БГНЕС

---------------

Анализ на немското издание TAZ (Die Tageszeitung).

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР