Малките принцеси на Асеновград започнаха да се подготвят за празника

...
Малките принцеси на Асеновград започнаха да се подготвят за празника
Коментари Харесай

Момиченца между 3 и 6 годишна възраст се подготвят за 100-годишен празник

Малките принцеси на Асеновград започнаха да се приготвят за празника Каленица, който е с над 100 годишна история и се организира единствено в китния родопски град. Момиченца сред 1 и 6 годишна възраст чакат с боязън своите бели булченски рокли, които особено се шият за събитието. Образът на Калиницата се свързва с този на дребната Богородица при нейното въвеждане в Божия храм и посвещаването й на Бог от нейните родители, когато е била на 3-годишна възраст.

Народният бит стартира от двора на Етнографската къща, където момиченцата вадят оставените в менче с "мълчана вода " нишани (пръстени, гривни, копчета и др.) и минават за здраве под магичния билков Еньов венец.Литийното шествие минава и през храм "Свети Николай Чудотворец ". Там архиерейският наместник стафрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев отслужва празнична литургия за здраве, шанс и благоденствие и повежда шествие с калиниците до параклис „ Св. Въведение Богородично”, изнася иконата на Светата Майка, поръсва калиниците със светена вода и шествието приключва в градския парк с музикална стратегия. На финала се избира най-хубавата калиничка. През годините се е случвало да се съберат над 500 момиченца, а от община Асеновград се надяват и тази година броя им да е внушителна.

Макар и изменен през годините, античният празник Калиница и до през днешния ден е запазил своята уникалност и дух.Според историците, празникът води своето начало от гръцките махали на Асеновград. Калиница е гръцка дума, която в превод значи красива, млада младоженка. Тогава за калиничка се избирало момиченце от най-заможното семейство в квартала, като се считало, че посредством изпълняването на обичая, благополучието на фамилията ѝ ще споходи и участващите в ритуала. След изпълняването му, родителите на калиницата давали гощавка за всички.

По-късно в празника навлизат българските и християнските традиции. Образът на калиницата се обвързва с Еньовата буля и те са възприемани като Слънчови невести. Вечерта преди Еньовден, майките на калиниците носят нишани /малки амулети/ на калиница, която е изпълнила тригодишния бит. Нишаните се поставят в менче с мълчана вода, което се оставя да пренощува в двора под звездите. На 24 юни сутринта се гадае по нишаните коя калиница какъв шанс я чака в живота и любовта и минават под венец, сплетен от 77 билки. След като получат своите наричания, дребните калиници, съпроводени от своите свити, се насочат към параклис „ Св. Въведение Богородично”, намиращ се под остарялата черква от XII век „ Св. Йоан Предтеча”, тъй като там е иконата на дребната Богородица. По този метод, още преди епохи, асеновградчани са слели облика на Светата Майка с обичая Калиница. На Еньовден девойките участвали на обличането на калиницата в дома й с бяла булчинска рокля и тръгвали с нея из града, с цел да носят здраве и благодат, пеейки песента за Калиницата. Не инцидентно дребните момиченца са облечени в бяло, Асеновград е прочут и като град на булчинските тоалети и през днешния ден в града са съсредоточени множеството производители на булчински рокли в България.

Тази година предстоящият бит ще прерастне в целодневен празник, тъй като тъкмо тогава, центърът на китния родопски град ще се трансформира във приказност на хубостта. Проектът “Красотата на Асеновград” съчетава в програмата си няколко от най-вълнуващите състезания за хубост в България, в които всички дребни и огромни “принцове и принцеси” на града и района ще могат да се включат. Това са състезанията Малка Мис и Мистър Асеновград и Мис Асеновград, като спечелилите от тях ще имат достойнството да показват града в националните съревнования Малка Мис и Мистър България и Мис България 2019 година. Известни реализатори и звездни посетители ще се причислят към празника на 24 юни.

Снимки: Емилия Куюмджиева, БНР
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР