Малките кученца са изключително податливи към определени кучешки болести, които

...
Малките кученца са изключително податливи към определени кучешки болести, които
Коментари Харесай

Опасни симптоми при малките кученца

Малките кученца са извънредно податливи към избрани кучешки заболявания, които рядко засягат възрастни кучета. Тези заболявания са породени от вируси, бактерии или паразити, които за малко време повалят организма на кученцето. Затова в случай че забележите някой от тези рискови признаци при дребните кученца, потърсете ветеринар.

1. Диария при дребните кученца

Диария при кучетата може да се прояви заради най-различни условия: смяна в храната, преяждане, студена храна, настинка и така нататък Но е значимо да знаем, че тя е главният признак на доста рискови болести. Например първият признак на парвовирозата, още наричана „ кучешката чума “ е диарията, а това е единствено един от вирусите демонстриращ се с тези признаци.

Глистите и доста други паразити провокират разстройство и отичане корема на кученцето, изключително в случай че са доста на брой. В случаите когато изпражнението е воднисто или има кръв обстановката е незабавна и не търпи отсрочване, тъй като животът на кученцето може да е заплашен.

2. Повръщане при дребните кученца

 При рискови признаци при дребните кученца потърсете ветеринар

Също както горният признак повръщането е симптом на вируси, бактерии и паразити засягащи най-вече храносмилателната система. Може да се прояви обаче, в случай че кученцето е погълнало трева, елементи от играчки, косми или други непознати тела. В никой случай не е за занемаряване, изключително в случай че се случи повече от един път. Разгледайте наличието, най-често в него се съдържа причинителя за повръщането.

3. Кашлица при дребните кученца

В зимните месеци е по-често срещана заболяването, наречена кучешка кашлица. Нейната причина са разнообразни бактерии и вируси, които се развъждат в дихателната система на кученцето. Кашлицата при кучетата е по-различна от тази при хората и постоянно се бърка с кихане, тя е внезапна и шумна. При по-напреднали случаи мъчителната кашлица може да накара животното да повърне (най-често пяна или стомашен сок).

4. Дехидратация при дребните кученца

Болните кученца елементарно се дехидратират. За да разберете дали вашето кученце е обезводнено хванете дипла от кожата на гърба му сред плешките, вдигнете я нагоре и я завъртете леко, само че без да стискате мощно и да причинявате дискомфорт на кученцето. Ако събралата се дипла от кожа се прибере незабавно назад, откакто я пуснете – кученцето не е обезводнено. Ако се прибере постепенно, за повече от 2 секунди, е едва обезводнено, а в случай че остане на същото място дехидратацията е във висока степен и имате потребност от ветеринар.

Други признаци на дехидратация са потънали във вътрешността очни ябълки и лепнещи венци (нормално са мокри или влажни).

5. Повишена температура при дребни кучена

 Куче на ветеринар

Телесната температура на дребните кученца е малко по-висока от тази на възрастните. Също по този начин дребните породи кучета имат температура по-висока от тази на едрите породи. За малко кученце като горна граница се приема 39.3 градуса. Повишаване на температурата над този предел е симптом на проблем.

Може да измерите температурата на кучето с бебешки термометър ректално. Имайте поради, че физическото натоварване може да увеличи температурата за малко, по тази причина я премервайте единствено когато кученцето е отпочинало. Друг признак за нараснала температура е сухият нос.

Следете за тези признаци при дребните кученца деликатно и по този начин ще си осигурите крепко и щастливо кученце.

Ако желаете да си вземете кученце, разгледайте нашите разгласи за кучета.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР