Малинова долина е един от най-динамично развиващите се софийски квартали

...
Малинова долина е един от най-динамично развиващите се софийски квартали
Коментари Харесай

Първата детска градина в кв. "Малинова долина" ще се строи за 8.7 млн. лв.

" Малинова котловина " е един от най-динамично разрастващите се софийски квартали през последните години, с най-вече млади фамилии и напълно ново строителство. В него обаче няма нито една общинска детска градина или учебно заведение. Проблемът е огромен и тлее от дълго време, само че едвам в този момент управлението на регион " Студентски " е оповестило поръчка за градежа на нова детска градина сред улиците " Едуард Генов " и ул. " Проф. Крикор Азарян ". Тя би трябвало да обезпечи място за 369 деца в 15 групи от 1- до 6-годишна възраст. Финансирането в размер на 8.7 млн. лева без Данък добавена стойност ще бъде обезпечено от Столичната община, само че действително огромна част са от държавната дотация от над 65 млн. лева, която държавното управление отпусна на София предходната година.

Кандидатите за градежа ѝ ще би трябвало да дефинират периода за проектирането на постройката, от което ще зависи и срокът за строителство. Оферти се одобряват до 12 април, което значи, че в случай че всичко се движи в период, реализатор ще бъде определен през есента, а строителството може да стартира в края на годината или началото на 2022 година Обикновено сходни планове се осъществят за най-малко две години, тъй че родителите могат да се надяват детското заведение да проработи най-рано от есента на 2024 година
Голяма детска градина със зони за спорт
Предвижда се постройката да е двуетажна, с опция за трети, административен, етаж. Площта ѝ е 9275 кв.м, като ще събира три яслени групи по 23 деца и 12 култивиран групи по 25 деца. Към детската градина ще има и закрити пространства за спорт, плуване и музикални занимания. Изискванията са плувният басейн да е с размери 6/12.5 м и с оптималната дълбочина 0.8 м, като може и да е в обособена постройка.

Дворът ще е заварден с ажурна ограда, висока до 2.20 м, и в него ще има обща спортна площадка и обособени площадки за игра - по една за всяка група, с инсталирани детски уреди. Предвижда се към детската градина да се обособят и места за паркиране, които би трябвало да бъдат разчертани в плана на изпълнителя.
Време беше
Макар и дефицитът тук-там в детските градини и яслите в регион " Студентски ", където попада и " Малинова котловина ", да е 809 към края на 2020 година, в квартала има единствено три детски градини, които са частни. Именно забележителният приръст на популацията в региона, както и дефицитът на свободни места за банкет са повода за построяването и на новата постройка, написа в техническата спецификация на публичната поръчка. А след вложенията в региона ще скочат още повече, а живеещите ще се усилят.

В края на предходната година кметът на София Йорданка Фандъкова разгласи амбициозната си, съгласно която до 2023 година би трябвало да се изградят 29 нови детски градини и още 39 да се реконструират. В регион " Студентски " са планувани общо 2 детски градини, едната от които е тази в " Малинова котловина ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР