Малината топи мазнините по корема? До този извод стигнали учени,

...
Малината топи мазнините по корема? До този извод стигнали учени,
Коментари Харесай

Малината „топи“ мазнините по корема по-добре от лютивия пипер

Малината топи мазнините по корема? До този извод стигнали учени, провели ново проучване. Опитвайки се да открият вещество с химическа конструкция, аналогична на капсацина, който, както е известно, стапя мазнините и се съдържа в лютивия пипер, учени разкрили малиновите кетони. Етеричното масло от малини „ топи “ човешката лой три пъти по-силно, в сравнение с капсацицина, твърдят те.

В хода на клиничните изпитвания се открило, че 70% от участниците в опита отслабнали с повече от кг единствено за седмица след приема на малинови таблетки. Учените изясняват, че малиновите кетони са съединяване, което придава този присъщ мирис на малината. Става дума за добавка, която към този момент е много известна измежду хората, искащи да отслабват. Още през 2010 година учените забелязали, че малиновите кетони имат сходна конструкция с капсацина, който е химическото вещество, отговарящо за лютивината на чили-пипера.

Малините съдържат до 45 калории на 100 г, т.е. приблизително множеството плодове нормално обезпечават енергийна стойност, равнозначна на 86 килокалории. Това прави този дребен благоуханен плод един от най-нискокалоричните. Затова постоянно малините се предлагат по време на диета.

Всеки, даже диабетици, може да яде малини поради техния невисок гликемичен показател. В същото време плодът е сред най-богатите на витамини и минерали. Например, 100 грама малини съдържат към 30% от дневните ни потребности от витамин С. Хранителните му свойства са сходни на тези на ягодите. Малината съдържа, наред с други неща, витамин Е с по-ниска скорост от ягодите. Но за други минерали тя се конкурира с ягодите, защото има малко повече минерални соли, като калий.

Също по този начин малините са измежду най-богатите плодове на елагова киселина, която е антиоксидант полифенол, за който се счита, че оказва помощ за попречване на някои типове рак. Съдържа също антоцианини (антиоксидант) и кверцетин.

Малината има и релативно високи равнища на калций, магнезий и желязо. Освен това, с помощта на високата си централизация на червени пигменти – богати на витамин Р, плодовете предизвикват кръвообращението. Малините са измежду храните, богати на фибри със 7 г фибри на 100 година, заради което харесваният плод е ефикасен в битката със запека.

И още! Малините са чудесно естествено средство за битка с клетъчното стареене и опазване свежестта на кожата. Антиоксидантните характерности на антоцианините, съдържащи се в този дребен червен плод, усъвършенстват, наред с други неща, еластичността и плътността на епидермиса. И най-после, оказва помощ за попречване на зачервяване на кожата, като ускорява устойчивостта на дребните кръвоносни съдове.

Малините съдържат и доста фолиева киселина, която е нужна за бременни дами и плода. Затова постоянно се предлага на бъдещите майки да хапват на воля малини, още повече, че, както споменахме, те са нискокалорични плодове. В началото на бременността приемът на ароматния плод би оказал помощ за вярното развиване на феталните кафези. Също по този начин приемът на малинов чай ​​или настойки от малинови листа ще понижи гаденето, риска от спонтанни аборти, болката и ще улесни раждането. Така че лечебните изгоди от растението са били употребявани още от дамите в древността.

Проучвания демонстрират нееднозначно, че малините са доста потребни и в битката против окисляването на неприятния холестерол, което от своя страна, намалява риска от сърдечносъдови произшествия.

 

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР