Макрорамката за 2018 година е на прилично ниво, тъй като

...
Макрорамката за 2018 година е на прилично ниво, тъй като
Коментари Харесай

Румен Гълъбинов, икономист: Все още преките чуждестранни инвестиции са недостатъчни

Макрорамката за 2018 година е на обичайно равнище, защото предстоящият растеж на Брутният вътрешен продукт ще премине над 3,5% годишно. Отчита се ниска инфлация, висока претовареност. Малко изненадващо беше, че през ноември даже се регистрира дефлация, а имаше митинги за високите цени на горивата и изобщо повишаването на живота. През тази година набъбнаха и приходите – минималните заплати, както и междинната заплата. Би могло да се смята, че по този метод персоналните финанси приблизително на всеки са се нараснали. Това сподели икономистът Румен Гълъбинов по.

Нарастването на персоналните приходи обаче е в конкуренция с цените, регистрира той. Увеличението на цените евентуалното ще продължи и през 2019-а.

„ Сега сме очевидци на едни по-ниски цени на суровия нефт на интернационалния пазар – 50 – 55 $, обаче ползата на страните членки на ОПЕК е да държат цената на петрола над 70 $ за барел и евентуално ще се създадат опити от страна на експортьорите на нефт да издигнат цената. Разбира се, аз не чакам тя да отиде на някакви върхови равнища, само че надали ще остане толкоз ниска. Тук конкуренцията е от страна на добива на шистови петрол и газ. В този смисъл огромен състезател на интернационалния пазар стават Съединени американски щати и страни, които не са членки на ОПЕК, примерно Русия “, изясни икономистът.

Гълъбинов напомни, че държавните чиновници, лекарите и медицинският личен състав ще получават по-големи заплати следващата година.

„ Хубаво би било идната година, с изключение на административно нарастване на минималните и на заплатите в избрани държавни браншове, да усетим естествено нарастване на приходите в действителната стопанска система. За мен, само и единствено, централно, това може да пристигна от повече вложения. Инвестициите са ключът, който отключва капацитета на една стопанска система да се развива ускорено. На нас към момента директните задгранични вложения са ни незадоволителни. Имаме доста какво още да създадем в това отношение “, уточни той.

Икономистът даде и образец – сега произвеждаме елементи за коли, само че би било отлично да притеглим стратегически вложител на огромна компания, която да построи цялостен цех у нас и по този начин да притеглим цялата добавена стойност по веригата.

Държавата прави старания за привличане на вложители от висок клас, само че те са незадоволителни. Според Румен Гълъбинов това би трябвало „ да бъде издигнато в топприоритет на икономическата политика и с него да се занимава висшото управление на страната.

Би могло за вложенията да дава отговор вицепремиер, предложи той.

Към момента отговаряме на множеството от количествените индикатори за участие в еврозоната, само че би трябвало да следим равнището на инфлацията. Важно е да успеем да завършваме участието в Шенген.

„ Шенген и еврозоната ще ни оказват помощ стопански още в самия миг, в който се почувства настройката България и Румъния да бъдат признати, примерно по въздух. За нас е доста значимо да бъдем признати и по слуша, защото нашия интернационален превоз е конкурентоспособен и това е метод влизането ни в Шенген да компенсира част от минусите, които ще понесем от пакета „ Макрон “ за подвижност. Освен това туризмът ни е мощен, а Шенген е метод да се благоприятства още повече визитата на България. България е натурален географски логистичен център и би трябвало използваме това “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР