Македонците граждани купуват автомобили директно от Италия, с автовози ги

...
Македонците граждани купуват автомобили директно от Италия, с автовози ги
Коментари Харесай

Македонците шетат из Дупница, регистрират коли

Македонците жители купуват коли непосредствено от Италия, с автовози ги вкарват в Дупница и след регистрация в КАТ си потеглят с тях за Северна Македония. Така спестявали 150-200 евро за транспорт от Италия.

Вчера двама македонски жители, които се показаха с имена Боби и Георги от село Гевгели, чакаха да записват три автомобила в КАТ – Дупница и откакто получат директни номера, да се върнат в родината си. Георги е на 63 година и е пенсионер, върти търговия с коли втора употреба.

Пред кореспондент на вестник “Струма ” двамата търговци обявиха: “Купихме три автомобила от Италия и с автовоз на дупнишка автокъща ги докарахме дотук. Сега плащаме по 50 лева на кола за регистрация в КАТ и си тръгваме за Гевгели. Предпочитаме български компании, тъй като за транспорта на колите ни вземат по 300-350 евро, а италианските компании ни желаят по 550 евро на кола да я транспортират от Италия до Северна Македония, макар че дистанцията е по-късо. За трите автомобила сме икономисали към 600 евро. Това е близо една заплата в Македония. При вас заплатите са доста по-ниски от нашите, приблизително с 250 лева чисто, нашите са по-високи.

Заради Европа се стегна доста дисциплината при нас. Ако те заловен да караш нерегистриран мотор и си без каска, санкцията е 600 евро. На месец вкараме по два-три автомобила и изкарваме положителни пари. В Дупница “Пасат ” се продава за по 3000-3500 лева, при нас вървят по 5000 лева ”, описаха търговците.

Репортер на “Струма ” се свърза по телефона със притежателя на няколко автокъщи в Дупница Вергил Кацов и го попита за търговията с коли на македонските жители. Ето какво съобщи той:

“Автотърговците от Източна Европа са на всички места в европейския пазар на коли втора употреба. Това не се харесва на сътрудниците ни от Западна Европа и търсят метод да се вклинят в нашите пазари. Македонските жители избират да извозят закупените от Европа коли втора употреба с нашите автовози, на автокъщите в Дупница. Ние возим за по 350 евро на автомобил, сътрудниците от Италия желаят по 550 евро. Македонските търговци вкарват колите си посредством дупнишки компании. Регистрират ги в КАТ – Дупнпица за по 50 лева По този метод влизат пари и в страната, и притежателите на автокъщи изкарват пари, а и клиентите са удовлетворени ”, съобщи В. Кацов.

Допреди година македонците бяха съществени купувачи на коли втора употреба от Дупница. Сега шампионата е на гърците, които купуват коли на “килограм ” и ги препродават в прилежаща Гърция. Практика е в автокъщите в Дупница да се продават коли в пакет. Пазарлъкът става на пакет коли. В тях има и по-нови коли, и по-стари.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР