Македонският премиер Зоран Заев заяви, че по време на първия

...
Македонският премиер Зоран Заев заяви, че по време на първия
Коментари Харесай

Зоран Заев: С Кирил Петков се разбрахме

Македонският министър председател Зоран Заев съобщи, че по време на първия си диалог с новия български министър председател Кирил Петков двамата са се съгласили да има решение на разногласието сред двете страни най-късно до 6 месеца, съобщи БГНЕС.

 

Изявлението бе направено преди формалното предаване на лидерския пост на Зоран Заев в ръководещия Социалдемократически съюз /СДСМ/. Миналата неделя членовете на партията избраха Димитър Ковачевски като нов ръководител на СДСМ. Заев заяви, че при започване на идната седмица ще подаде оставка и от премиерския пост. " Тези дни завършваме договарянията с съдружните ни сътрудници. Приключваме и с значимите процеси, както във връзка с програмата, по този начин и във връзка с държавното управление и кадровата политика. Решението за оставката ми от премиерския пост ще взема при започване на идната седмица и незабавно ще осведомявам за това по кое време тя ще бъде импортирана и в Народното събрание ", сподели още Зоран Заев.

Попитан по какъв начин приема запазването на българското несъгласие във връзка с започването на договарянията за участие на РСМ в Европейски Съюз той сподели следното: Новото българско държавно управление бе образувано на 13-ти декември. Не може да очаквате на 14-ти декември да има решение когато заседава Съвета " Общи въпроси " в Брюксел.

" Но, аз се надявам новото българско държавно управление, благодарение на президента Румен Радев да дадат позитивни реакции. Ние изпратихме нашите отговори. Вярвам, че са преодолени всички неразбирателства, ако има някои детайлности за конкретизиране, ние сме отсреща като страна под управлението на бъдещия министър председател да уточняваме нещата посредством договаряния ", разясни министър председателят на РСМ и добави: 

" Когато разговаряхме с новия български министър председател Кирил Петков се съгласихме, че би трябвало да има решение не по-късно от 6 месеца. Постигнахме единодушие да образуваме работни групи за енергетика, инфраструктура, стопанска система, просвета, опазване на здравето и за всичко, което е значимо за да сътворяваме атмосфера за превъзмогване на тези неща. Аз чакам това да се случи допустимо най-скоро. Очаквам и провеждането на първата междуправителствена конференция за започване на договаряния с Европейски Съюз да бъде и един от първите огромни триумфи на новото държавно управление отпред с Димитър Ковачевски.

По мотив на настояването на опозицията за осъществяване на предварителни парламентарни избори Зоран Заев сподели следното: В страната има нарастване на ръководещото парламентарното болшинство. В страната би трябвало да има постоянни парламентарни избори през 2024г. Той заяви, че след отдръпването си от премиерския пост ще се прибере в родния си град Струмица.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР