Македонският премиер Зоран Заев се отказа да подаде двойна оставка

...
Македонският премиер Зоран Заев се отказа да подаде двойна оставка
Коментари Харесай

Заев се извъртя кръгом за оставката

Македонският министър председател Зоран Заев се отхвърли да подаде двойна оставка от партийното и държавното водачество. " Днес бе взето решение за отсрочване на двете оставки. По тях нито дебатираме, нито пък решавахме. Когато подадох оставките си на 31 октомври аз споделих, че ще оказа помощ за запазването на парламентарното болшинство и ще работя то да се усили, в случай че има опция. Такава е отговорността пред страната и народа. Съвсем разумно е да работя за този развой ", сподели той, представен от БГНЕС.

Ръководството на  Социалдемократическия съюз /СДСМ/ реши да отсрочи отдръпването на Заев, който хвърли двете оставки на 31 октомври след провалянето на локалните избори.

" Искрено чакам да има стабилизиране на демократичното парламентарно болшинство. И на първо място това, което е с евроатлантическа ориентировка, в поддръжка на мултиетническото ни общество, което поддържа добросъседските връзки и позитивните промени в страната. Поради всички тези аргументи поставяме и сегашните старания. Отново наблягам, че на 31 октомври аз споделих, че оставам, с цел да оказа помощ за запазването на парламентарното болшинство и даже да се усили, в случай че има опция. В околните дни ще разберем какво ще стане ", сподели още Зоран Заев след съвещанието на СДСМ.

" На днешното съвещание на СДСМ бе взето решение за полагане на оптимални старания за опазване на парламентарното болшинство. Както е известно, разгласих и персонален коментар във Facebook, където подчертах, че е доста значимо страната да не се връща към предишното, към разправии, както вътре в страната, по този начин и на открито, да бъдат застрашени евроатлантическите процеси на страната. Освен това ние се намираме в изискванията на пандемия, на енергийна рецесия. Правителството през днешния ден взе съществени решения по тези въпроси. Отговорността е важна не единствено за всеки един жител, само че и на политиците ", сподели Заев и разясни: " Категорично става въпрос за краткотрайно отсрочване (на оставките, бел.ред.) с цел да се опитаме да съхраним парламентарното болшинство в интерес на СДСМ ".

БГНЕС напомня, че късно нощес Изпълнителният и Централен съвет на СДСМ единомислещо реши министър председателят и водач на партията Зоран Заев да отсрочи оставките, които подаде, до момента в който се възстановяват процесите в страната.

„ Искам да ви осведомявам, че след ползотворна и демократична полемика, в която членовете на ЦС на СДСМ, имайки поради развиването в страната и инерцията, в която се намира Северна Македония в този интервал, в който е доста значимо позитивните процеси да продължат, единомислещо взеха решение ръководителят на СДСМ и министър председателят да отсрочат оставката си за известно време, до момента в който обстановката се възстановява ”, сподели председателстващият съвещанието на ЦС на СДСМ Перо Костадинов. Според него отлагането на оставките на Заев ще бъде безсрочно, до момента в който обстановката в страната го постанова. Той изрази вяра, че всички, изключително политиците и длъжностните лица, ще се придържат към демократичния курс на страната и че всички дружно „ ще продължат по европейските пътища, които значат прогрес ”. " СДСМ през днешния ден изпраща на първо място обръщение, че е отворен за всички, че е партия, която сплотява...Трябва да успокоим жителите и да не влагаме предразсъдък във всичко. Като страна не би трябвало да позволяваме нови години на неуспехи, нови години, в които демократичният потенциал ще бъде нарушен, изключително прогресивните европейски възможности, които се разкриват пред нас ”, сподели още Перо Костадинов.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ назова Зоран Заев " лъжец, който незабавно би трябвало да подаде оставка ". Председателят на Народното събрание Талат Джафери поддържа решението на управлението на СДСМ. " Зоран Заев взе вярно решение. Това нещо споделям като човек, който е част от болшинството. Не би трябвало да се водим от страстите ", сподели още Талат Джафери.

В понеделник ВМРО-ДПМНЕ внесе искане за гласоподаване на недоверие на кабинета на Заев. Лидерът на партията твърди, че има поддръжката на 61 народни представители в 120-местния парламент на РСМ. Гласуването би трябвало да се състои в четвъртък, в края на деня.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР