Македонският премиер Димитър Ковачевски потвърди, че българските клубове, които не

...
Македонският премиер Димитър Ковачевски потвърди, че българските клубове, които не
Коментари Харесай

Димитър Ковачевски потвърди: Българските клубове затварят, ако не сменят имената си

Македонският министър председател Димитър Ковачевски удостовери, че българските клубове, които не сменят “спорните си имена ”, повече няма да работят.

Македонските управляващи визират клубовете “Цар Борис III ” в Охрид и “Ванчо Михайлов ” в Битоля, против които през последните месеци имаше серия похищения.

“Тези, които не подадат молба до Централния указател, няма да продължат да работят според признатите закони. Културните клубове би трябвало да бъдат място, което сближава народите и жителите, а не места, които с имената си будят отрицателни усеща и разединяват жителите. Законът ще се ползва напълно, както се ползват всички други закони ”, сподели Ковачевски, представен от БГНЕС.

В четвъртък изтича тримесечният период, в който и към този момент записаните сдружения и фондации в Северна Македония би трябвало да подадат заявки за смяна на имената си, в случай че те се считат за противоречиви, в противоположен случай ще бъдат заличени.

Промените в Закона за сдруженията и фондациите, ориентирани срещи имената на българските клубове, бяха подкрепени с единогласие в Народното събрание, само че България и клубовете не дадоха индикации, че ще го изпълнят.

Председателят на сдружението “Цар Борис Трети ” в Охрид Томе Блажески сподели пред Българска телеграфна агенция, че изпратеното до Централния указател писмо от началото на февруари е с искане на разяснения за метода, по който записаното през ноември 2021 година, по Закона от 2010 година съдружие би трябвало да съгласува работата си по новоприетия закон, само че не е отправяно искане за смяна на името на сдружението.

Към македонското държавно управление работи специфична комисия, която преценя потреблението на имена на исторически персони от фондации и сдружения. Новата конструкция към този момент даде негативно мнение по името “Цар Фердинанд ”.

Приетите законови промени имат ретроактивно деяние, за което министърът на външните работи Буяр Османи и министърът на правораздаването Никола Тупанчески показаха опасения, че е допустимо да бъде противоречиво, а министърът на правораздаването на Северна Македония изясни, че се приготвя нов закон за сдруженията, който ще бъде координиран с Венецианската комисия, напомня Българска телеграфна агенция.

България отвори вратата към началото на договарянията на Скопие за участие в Европейски Съюз, само че под условия. Най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ обаче е изрично срещу вписването на българите в главния закон на страната и все още това няма по какъв начин да се случи, защото се изисква болшинство от две трети.

Отношенията сред двете страни доближиха ново ниско равнище, откакто в Охрид бе пребит секретаря на българския културен клуб “Цар Борис III ” Християн Пендиков.

Заради това президентът Румен Радев изиска Европейският съюз да наложи мониторинг за спазването на правата на македонците с българско съзнание и сподели, че страната е в “състояние на несъгласие ”.

Според Скопие обаче процесът на евроинтеграцията на страната върви безпрепятствено.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР