Македонският парламент ратифицира Договора за добросъседство с България, написа скопското

...
Македонският парламент ратифицира Договора за добросъседство с България, написа скопското
Коментари Харесай

Македония одобри Договора за добросъседство с България

Македонският парламент ратифицира Договора за добросъседство с България, написа скопското издание Нова Македония. В изгода на основния документ гласоподаваха 61 от 120-те депутати в Собранието, а един се въздържа.

Договорът за другарство, добросъседство и съдействие с България, подписан на 1-ви август предходната година от министър председателите на двете страни - Бойко Борисов и Зоран Заев.

Очакваше се текстът да получи нужното болшинство и да бъде признат. Консервативната ВМРО-ДПМНЕ, до неотдавна ръководена от някогашния министър председател Никола Груевски, реши да бойкотира съвещанието, макар че отхвърля контракта и прикани за гласоподаване с " не ". Според партията двустранният документ е нездравословен за националните ползи. Въздържалият се народен представител пък е Ферид Мухик, народен представител от групата на ръководещите социалдемократи, съгласно който договорът не е взаимен и Македония е направила извънредно огромни отстъпки.

Също по този начин на тази дата преди 26 години България признава независимостта на Македония.
Министерството на външните работи на Република България приветства решението на Народното събрание на Република Македония да ратифицира контракта за другарство, добросъседство и съдействие сред двете страни. Това се показва в публично изказване на Министерството на външните работи на Република България, разпратено до медиите. С този акт се удостоверява волята за създаване на добросъседски връзки, които са значим детайл от европейската вероятност на всички страни от Западните Балкани. Република България ще продължи да бъде дейна в поддръжката си за европейската интеграция на Република Македония. Това е стратегически избор на нашата страна, залегнал и в целите на българското Председателство на Съвета на Европейски Съюз. Договорът за другарство, добросъседство и съдействие с Република Македония е учреден на споделени европейски полезности, които вършат района по-единен и по-силен.

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/obshtestvo/v-makedoniya-se-sluchi-neshcho-istorichesko-svrzano-s-blgariya-a-ot-vnshno-izlyazokha-s-ofitsialna-pozitsiya-video_news571604.html
Министерството на външните работи на Република България приветства решението на Народното събрание на Република Македония да ратифицира контракта за другарство, добросъседство и съдействие сред двете страни. Това се показва в публично изказване на Министерството на външните работи на Република България, разпратено до медиите.

С този акт се удостоверява волята за създаване на добросъседски връзки, които са значим детайл от европейската вероятност на всички страни от Западните Балкани. Република България ще продължи да бъде дейна в поддръжката си за европейската интеграция на Република Македония. Това е стратегически избор на нашата страна, залегнал и в целите на българското Председателство на Съвета на Европейски Съюз. Договорът за другарство, добросъседство и съдействие с Република Македония е учреден на споделени европейски полезности, които вършат района по-единен и по-силен.

тагове Македония контракт добросъседство България
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР