Макар и мнозина да не си дават сметка, днес отворените

...
Макар и мнозина да не си дават сметка, днес отворените
Коментари Харесай

Бъдещето на безжичните мрежи е децентрализирано

Макар и мнозина да не си дават сметка, през днешния ден отворените и децентрализирани модели в действителност оказват голямо въздействие върху развиването на технологиите. Платформи с отворен код като WordPress разрешиха на милиони хора и дребни бизнеси по света да основават свои уеб страници. Сървърни решения като Apache на процедура са в основата на актуалния интернет, текстови редактори като Libre и OpenOffice основават безвъзмездни други възможности за писане на текстове. Дори при телефонните централи към този момент има решение с отворен код – Asterisk.

Постепенно този отворен модел се трансферира и в хардуера посредством платформи като Raspberry Pi. А новината е, че той е на път да завладее и метода, по който се построява телекомуникационна инфраструктура и в частност – безжични мрежи.

Запознайте се с Helium

Това е световна децентрализирана безжична мрежа, която е основана на блокчейн и е изцяло усъвършенствана за технологиите от типа Интернет на нещата (т.нар. Internet of Things - IoT). Helium се състои от хотспотове по целия свят (в момента над 800 000 в съвсем всички по-големи градове на планетата). Те работят посредством безжичния стандарт LoRaWAN, който им разрешава да свързват разнообразни устройства към интернет, елиминирайки нуждата от скъпи проекти за клетъчни данни и енергийно неефикасен хардуер.

LoRa е доста по-евтина и енергийно ефикасна технология. Тя обаче е усъвършенствана за дребни размери от данни – известия от датчици и други IoT приложения. Мислете си за датчици, проследяващи температурата или влажността в обещано помещение или такива, засичащи наводнения, придвижване или отваряне на прозорци и порти. Приложенията са безчет. Мрежата обаче не е подобаваща за огромни размери от данни, в това число гласови диалози или видео стрийминг. LoRa има доста дълъг обсег – близо 200 пъти по-далече от общоприетите Wi-Fi антени.

Децентрализация

Helium мрежата постоянно е наричана People`s Network, което е обвързвано с нейната съвсем цялостна децентрализация. На процедура всеки искащ може да си закупи една или повече антени (хотспотове) и да стане част от мрежата, предоставяйки достъп за потребностите на разнообразни консуматори на IoT приложения. Самите хотспотове се създават и продават от трети страни. Неотдавна мрежата мина развой на миграция към нов вид антени, наречени.

Описаният нагоре децентрализиран модел на развиване е повода в последно време към Helium да се образува цяла нова екосистема от започващи компании за произвеждане на хотспотове, разработка на разнообразни решения, както и даване на свързани с тях услуги.

Защо да участваме?

Докато работи като част от мрежата, всеки хотспот генерира HNT токени – това е личната криптовалута на Helium, която поддържа доста добра цена. По този метод хотспотовете на процедура генерират на своите притежатели въздържан приход в подмяна на това, че вземат участие в тази световна децентрализирана мрежа.

Добрата вест е, че за разлика от други криптовалути, HNT има напълно действителна стойност, тъй като подхожда на действителни телекомуникационни услуги, които мрежата дава. Тя е и доста по-екологична, тъй като за нейното генериране не се правят енергоемки изчислителни действия и също така самите антени са извънредно енергоефективни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР