Макар и измислен в края на 80-те години на миналия

...
Макар и измислен в края на 80-те години на миналия
Коментари Харесай

Създателят на PlayStation не вижда смисъл в метавселената ишлемовете за виртуална реалност

Макар и фиктивен в края на 80-те години на предишния век, терминът „метавселена“ не беше споменаван допреди две години, а през днешния ден за него приказва кой ли не. И въпреки образци за метавселени през годините да имаме не един и два, като да вземем за пример Second Life или Световната мрежа, в която през днешния ден стотици милиони безусловно живеят, работейки, забавлявайки се сами или с другари, срещайки се с други хора, консумиращи видео и музика и какво ли не, то съответното споменаване на „метавселена“ буди удивление. Първите, които реализираха образец за метавселена се явиха Epic Games с извършени няколко концерта в средата на тяхната известна видеоигра Fortnite. Microsoft заговориха за метавселени, Фейсбук дори промени името си на Meta, което ясно допуска сериозните упоритости на фирмите тук. Даже човек външен за софтуерния свят като съветския президент Владимир Путин заприказва за метавселената. В случая на Meta, които имат собствен шлем за виртуална действителност, концепцията за метавселената придобива много съответен (и много плашещ) смисъл. Но каква е действителната изгода и претекст за акцентирането над термина? Мотивът, в действителност, зад всяко едно начинание на дадена компания е явен: пари, облаги. А полезността и смисъла? Мнозина са тези, които не намират такива. Като да вземем за пример основателят на PlayStation.

„Да се намираш в действителния свят е доста значимо, а задачата на метавселената е да си полуреален във виртуалния свят. Не виждам смисъл в това да правиш такова нещо“, споделя в неотдавна оповестено в Bloomberg изявление основателят на PlayStation Кен Кутараги. „Предпочиташ да си бляскав аватар вместо същинския ти? Ами това не е нещо по-различно от анонимните конгреси. Носимите устройства ви изолират от външния свят и това е нещо, с което не мога да се съглася. Тези устройства са просто досада“.

Кутараги основава видеоигровото звено в Sony през към този момент далечната 1993, а през днешния ден той извършва ролята на основен изпълнителен шеф на Ascent Robotics. Наскоро неговата компания получи инвестиция от един милиард йени (близо девет милиона долара) от Sony и SBI Holdings. Мисията на Ascent, която се явява и задача на 71-годишния Кутараги е да смеси киберпространството с действителния свят, само че по един неангажиращ метод, без помощта на джаджи, непосредствен до холограмите от „Междузвездни войни“.

Технологията, която създава компанията му са роботизирани системи, които ще могат да трансформират обекти от действителния свят в информация, която да могат да прочетат днешните компютри. Идеята е основаването на по-умни и гъвкави роботи, които ще могат да правят разнообразни по тип задания и да създават повече от един артикул.

„Роботите през днешния ден не разполагат със програмен продукт и датчици, които да могат да се съревновават с човек във връзка с действителния свят и да реагират на неща, които виждат за пръв път. Нашата краткосрочна цел е да предложим точно това тъй като в действителност вие желаете роботите да могат да основават разнообразни неща, не просто безбройни копия от едно и също нещо“, споделя Кутараги.

Освен това обаче, той желае да употребява образната информация, събирана от роботите и датчиците на Ascent за възпроизвеждане на цифрови изображения в действителния свят. Приложенията, с изключение на в електронната реклама, може да са за пресъздаване на отдалечени места в действителния свят, което да помогне на хората да се социализират по отдалечен път без потребността да употребяват неуместните устройства. И въпреки компанията към момента да е потайна по отношение на своите същински разработки, Кутараги желае нещата да се случат скоро, а не някъде надалеч в бъдещето.

„Не имам намерение да прекарам 10-20 години в осъществяване на фантазиите си. Аз съм на 71 и времето е кратко“, той.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР